Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nyugtat és ápol: így készítsünk rózsavízet egyszerűen

Ha a kertünkben illatos rózsabokrok nyílnak, használjuk ki jótékony hatásait. Halmos Monika fitoterapeuta elárulta a házi rózsavíz elkészítésének titkát.

Mielőtt elkezdenénk rózsavizet készíteni, fontos, hogy kizárólag vegyszer- és kártevőmentes, egészséges rózsaszirmokat használjunk! Ellenkező esetben az elkészítés során a káros anyagok kioldódnak belőle, ami az egészségünkre is ártalmas lehet. Jó tudni, hogy a virágboltban kapható rózsákat is vegyszerrel kezelik!

Így készül

A rózsavizet hideg és meleg eljárással is elkészíthetjük. Bármelyik módszert választjuk, felhasználás előtt mossuk meg a szirmokat, majd tegyük egy hőálló befőttesüvegbe. Minél sötétebb színű virágot használunk, annál több lesz benne a hatóanyag. A meleg eljárásban gyűjtsünk két-három marék rózsaszirmot, és öntsünk rá annyi forrásban lévő vizet, amennyi éppen ellepi. Lefedve hagyjuk kihűlni, ezután szűrjük le és öntsük át egy szórófejes flakonba. A hideg eljárás lényege, hogy a vizet nem kell felforralni, ezért a legjobb, ha desztillált vizet használunk erre a célra. Ha nincs otthon, csapvíz is megfelel, ha előtte néhány percig felforraljuk, majd lehűtjük.

Tegyük hűvösre!

A rózsaszirmokat áztassuk annyi hideg vízben, amennyi éppen ellepi őket. Zárjuk le az üveget, és hűvös helyen pihentessük két-három napig. Ezután szűrjük le és öntsük át egy jól zárható üvegbe.

Meddig áll el?

Az elkészített rózsavizet hűtőben tároljuk felhasználásig. Ha meleg eljárással készítettük, akkor hosszabb ideig, akár két hétig is felhasználhatjuk, míg a hideg vízzel felöntött rózsavíz csupán 4-5 napig tárolható a hűtőben, ezután érdemes friss adagot készíteni.

Extra tipp:

A kinyomkodott szirmokat vétek lenne eldobnunk. Készítsünk belőle kényeztető arcpakolást. A rózsa megszépíti a bőrt, felfrissíti, nyugtatja a fáradt szem környékét, csökkenti a ráncok kialakulását.

Mire jó a rózsavíz?

  • Enyhíti a napégést – Egy rózsavízzel benedvesített vattával minden nap kenjük át a bőrünket. Amellett, hogy kellemes frissítőként hat a nyári hőségben, a pattanások ellen is hatásos, gyógyítja a száraz bőrt, enyhíti a napégés kellemetlen tüneteit.
  • Nyugtat – Egy nehéz nap után a fürdővízbe csepegtetve nemcsak ápolja a bőrünket, de kellemes, friss illatának köszönhetően segít ellazulni is. De ha szeretnénk, hogy a ruháinknak friss, üde rózsaillata legyen, akkor vasaláskor spricceljünk rájuk kevés rózsavizet.

A cikk a Fanny magazinban jelent meg. Keresd a magazint minden szerdán az újságárusoknál!

(Borítókép: Shutterstock)

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss