Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsvéti mandulás kalácskoszorú: a sűrített tejtől lesz édes és omlós

default user icon
MME
Ha szeretnéd a gyerekek számára még vonzóbbá tenni a húsvéti menüt, készítsd el ezt a kalácsot. A benne lévő krémtől eleve édes, és ami még izgalmasabbá teszi: a koszorúba tehetsz csokitojást vagy tojáscukrot!

Bár a gyerekek többsége szereti a kalácsot, ha ezt a koszorút készíted, a siker garantált: a közepébe tett cukornak – és így a kalácsnak is – nehéz ellenállni. A tésztába és a krémbe tett cukrozott sűrített tej tökéletes választás, hiszen finom és lágy lesz a végeredmény. 

A sűrített tejet otthon is egyszerűen elkészítheted. 2 dl tejbe keverj 20 dkg porcukrot és 2 dkg vajat. Lassú tűzön főzz belőle habos masszát (kb. 10 perc alatt készül el). Utána hideg vízfürdőbe hűtsd le, majd várd meg, míg besűrűsödik. Néhány óra elteltével az állaga és az íze is olyan lesz, mint a boltban kapható sűrített tejé. Ez a legjobb sűrített tej helyettesítő, hiszen tulajdonképpen sűrített tejet készítesz. Ha úgy érzed, használhatsz kevesebb cukrot, és készítheted növényi tejekből, például szója-, mandula-, zab- vagy kókusztejből is.

Hozzávalók: 

A tésztához: 

  • 40 dkg liszt 
  • fél tubus cukrozott sűrített tej (75 g) 
  • 2,4-3 dl langyos tej 
  • 2 dkg friss élesztő 
  • 4 dkg vaj 
  • 1 teáskanál só 

A töltelékhez: 

  • fél tubus cukrozott sűrített tej (75 g) 
  • 10 dkg puha vaj 

A tetejére: 

  • mandula 
  • felvert tojás 

Elkészítése:

1. Fél deci langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sűrített tejet, a sót, a felhabosodott élesztős tejet, és még annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát tudjunk dagasztani. Kidolgozzuk, és amikor már összeállt, és elválik az edény falától, beledagasztjuk a megolvasztott, langyos vajat is. Cipót formázunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk megkelni.

3. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és megkenjük a puha vajjal elkevert sűrített tejjel. Két oldalról felcsavarjuk a feléig, majd ott késsel elvágjuk, így kapunk két hosszú tekercset. Éles késsel csigákra vágjuk.

4. Egy nagy koszorúformát kivajazunk, és több rétegben belefektetjük a csigákat. Ismét kelesztjük.

5. Ha már felér a forma tetejéig, akkor lekenjük felvert tojással, megszórjuk mandularudacskákkal, és 160-170 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.


6. Ha nagyon pirulna a teteje, letakarjuk sütőpapírral vagy alufóliával.

7. Ha kihűlt, a közepét megtölthetjük csokitojással vagy színes tojáscukorral. 

Még több húsvéti kalács receptet itt találsz>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss