Minden nemzet a helyi, szezonális alapanyagok felhasználásával, megszokott konyhatechnikával készült ételeit szereti legjobban - így mi a tartalmas, húsos ragukat, frissen dülteket, egytálételeket, sűrű leveseket részesítjük előnyben. Ám, aki tartja a böjtöt húsvétig , ezeket a fogásokat mellőzni kénytelen a menüsorból - kivéve, persze, ha húsmentesen készíti el! Mert, ahogy a rakott káposztát, ezt is le lehet készíteni hús helyett zöldséggel úgy, hogy a karakteres, borsos-fokhagymás-paprikás ízvilág megmaradjon.
Hozzávalók a Zöldségbrassóihoz sült burgonya körettel
- 1 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 4-5 fej gomba
- 1 db cukkini
- 1 db kápia paprika
- 2 marék fagyasztott zöldborsó
- 80 dkg sárga parázsburgonya
- 2 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 dl zöldségalaplé
- 1 csapott ek. szárított majoránna
- 3 ek. olívaolaj
- só
- bors
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- Meghámozzuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, feldaraboljuk.
- A cukkinit és a gombát megmossuk, szárazra töröljük, és ezt is hasonló méretű darabokra szabjuk.
- A paprikát félbevágjuk, kiszedjük az ereket és a magokat, majd ezt is felszeleteljük.
- A vöröshagymát hámozzuk, finomra vágjuk, az olívaolajon megdinszteljük.
- Hozzátesszük a fokhagymát, egy percig együtt sütjük.
- Rátesszük a feldarabolt zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majoránnával, és öt percig pároljuk együtt.
- Felöntjük az alaplével, puhára főzzük.
- Ha már majdnem jók a zöldségek, hozzátesszük a fagyasztott zöldborsót is, és együtt készre főzzük.
- A burgonyát alaposan megmossuk, kis kockákra vágjuk, és bő olajban kisütjük.
- Végül összeforgatjuk a zöldségraguval.
Elkészítési idő: 45 perc