Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Böjtös brassói? Létezik - íme a recept!

Mivel a legtöbb hagyományos ételünkben van valamilyen hús, így azok, akik tartják a böjtöt húsvétig, komoly fejtörést okozhat egyes fogások újragondolása. Most megmutatjuk az egyik kedvenc, a brassói zöldségekkel újragondolt változatát, ami, ha nem is pont olyan, de legalább annyira finom, mint a húsos változat.

Minden nemzet a helyi, szezonális alapanyagok felhasználásával, megszokott konyhatechnikával készült ételeit szereti legjobban - így mi a tartalmas, húsos ragukat, frissen dülteket, egytálételeket, sűrű leveseket részesítjük előnyben. Ám, aki tartja a böjtöt húsvétig , ezeket a fogásokat mellőzni kénytelen a menüsorból - kivéve, persze, ha húsmentesen készíti el! Mert, ahogy a rakott káposztát, ezt is le lehet készíteni hús helyett zöldséggel úgy, hogy a karakteres, borsos-fokhagymás-paprikás ízvilág megmaradjon.


Hozzávalók a Zöldségbrassóihoz sült burgonya körettel

  • 1 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 4-5 fej gomba
  • 1 db cukkini
  • 1 db kápia paprika
  • 2 marék fagyasztott zöldborsó
  • 80 dkg sárga parázsburgonya
  • 2 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 1 csapott ek. szárított majoránna
  • 3 ek. olívaolaj
  • bors
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Meghámozzuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, feldaraboljuk.
  2. A cukkinit és a gombát megmossuk, szárazra töröljük, és ezt is hasonló méretű darabokra szabjuk.
  3. A paprikát félbevágjuk, kiszedjük az ereket és a magokat, majd ezt is felszeleteljük.
  4. A vöröshagymát hámozzuk, finomra vágjuk, az olívaolajon megdinszteljük.
  5. Hozzátesszük a fokhagymát, egy percig együtt sütjük.
  6. Rátesszük a feldarabolt zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majoránnával, és öt percig pároljuk együtt.
  7. Felöntjük az alaplével, puhára főzzük.
  8. Ha már majdnem jók a zöldségek, hozzátesszük a fagyasztott zöldborsót is, és együtt készre főzzük.
  9. A burgonyát alaposan megmossuk, kis kockákra vágjuk, és bő olajban kisütjük.
  10. Végül összeforgatjuk a zöldségraguval.

Elkészítési idő: 45 perc

Ezek is érdekelhetnek

Friss