hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Házi leveles tészta alaprecept

MME MME
60 perc
mester
átlagos
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tej

Elkészítés

  1. A leveles tészta elkészítéséhez a lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadunk 8 dkg apró kockákra vágott, hideg vajat és elmorzsoljuk benne. Ezt legjobb egy késes betétű robotgépben megtenni, de ha nincs, akkor kézzel, gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon fel.
  2. Több részletben hozzáadjuk a vizet és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. Ekkor becsomagoljuk folpackba és egy órára hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
  3. A pihentetett tésztát ezután lisztezett felületen 35x35 cm-es négyzetté nyújtjuk. A maradék 30 dkg hideg vajat két db sütőpapír közé tesszük, és nyújtófával addig püföljük, amíg fele akkora nem lesz mint a kinyújtott tészta.
  4. A vajat a tészta közepére tesszük, a négy sarkát pedig ráhajtjuk, mintha egy borítékot hajtogatnánk.
  5. Ezután ismét kinyújtjuk a tésztát 25x40 cm-es téglalappá, majd háromba hajtjuk. Vagyis a felső egyharmadot a középsőre hajtjuk, majd az alsó harmadot ráhajtjuk (szimpla hajtás).
  6. Az óramutató járásával egyező irányban elforgatjuk 90 fokkal a tésztát és ismét 25x40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  7. Ekkor négybe hajtjuk, vagyis a felső negyedet lehajtjuk a tészta feléig, majd az alsó negyedet felhajtjuk a tészta feléig, végül az egészet félbehajtjuk, mint egy könyvet (dupla hajtás).
  8. A tésztát ismét folpackba csomagoljuk és visszatesszük a hűtőbe 30 percre.
  9. Az így pihentetett tésztát újra elforgatjuk 90 fokkal, majd megismételjük a szimpla és a dupla hajtást is.
  10. Végül ismét becsomagolva pihentetjük a tésztát 30 percig a hűtőben.
  11. Ezután a receptnek megfelelően dolgozzunk vele, készíthetünk belőle például sajtos rolót.

    Nézd meg videón, hogy készül a házi leveles tészta:


Ezek is érdekelhetnek

Friss