50 dkg gomba vegyesen (róka, barna csiperke, laska)
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 tk szárított kakukkfű
só
1 mk bors
1 ek liszt
1 tk pirospaprika
2 dl tejföl
cukor
citromlé
1 csokor petrezselyem felaprítva
A galuskához:
1 db tojás
2-3 ek liszt
1 tk vaj
1 csipet só
Elkészítés
2 ek forró zsiradékon megdinszteljük a vöröshagymát, majd benne a fokhagymát. Rádobjuk a feldarabolt gombát, a zöldségeket, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és folyamatos kevergetés mellett megdinszteljük. Felengedjük kb. 1,5 liter vízzel, felforraljuk, majd alacsony hőfokon tovább főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Egy kisebb edényben 2 ek olajat hevítünk, megszórjuk a liszttel, és világos rántást készítünk belőle. Megszórjuk pirospaprikával, kikeverjük hideg vízzel, és a leveshez adjuk, utána fűszerezzük.
A tejfölt kikeverjük egy kevés forró levessel, hozzáadjuk, és egy pici cukorral és egy kevés citromlével ízesítjük.
A vajgaluskához összekeverjük a tojást annyi liszttel, hogy sűrű, már éppen nem folyékony tésztát kapjunk, majd hozzákeverjük a puha vajat és a sót is. Az ismét forrásig hevített levesbe szaggatjuk, és 1-2 perc alatt készre főzzük a nokedliket, miközben megszórjuk aprított petrezselyemmel.