Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gombaleves vajgaluskával

60 perc
rafinált
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A leveshez:
  • 4 ek olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg gomba vegyesen (róka, barna csiperke, laska)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • 1 mk bors
  • 1 ek liszt
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • cukor
  • citromlé
  • 1 csokor petrezselyem felaprítva
  • A galuskához:
  • 1 db tojás
  • 2-3 ek liszt
  • 1 tk vaj
  • 1 csipet só

Elkészítés

  1. 2 ek forró zsiradékon megdinszteljük a vöröshagymát, majd benne a fokhagymát. Rádobjuk a feldarabolt gombát, a zöldségeket, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és folyamatos kevergetés mellett megdinszteljük. Felengedjük kb. 1,5 liter vízzel, felforraljuk, majd alacsony hőfokon tovább főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  2. Egy kisebb edényben 2 ek olajat hevítünk, megszórjuk a liszttel, és világos rántást készítünk belőle. Megszórjuk pirospaprikával, kikeverjük hideg vízzel, és a leveshez adjuk, utána fűszerezzük.
  3. A tejfölt kikeverjük egy kevés forró levessel, hozzáadjuk, és egy pici cukorral és egy kevés citromlével ízesítjük.
  4. A vajgaluskához összekeverjük a tojást annyi liszttel, hogy sűrű, már éppen nem folyékony tésztát kapjunk, majd hozzákeverjük a puha vajat és a sót is. Az ismét forrásig hevített levesbe szaggatjuk, és 1-2 perc alatt készre főzzük a nokedliket, miközben megszórjuk aprított petrezselyemmel.

    Még több isteni gombás étel >>> 

    Gombaleves-receptek >>> 

    Tejszínes gombaleves >>> 

Megjegyzés

A kakukkfű nagyon kiemeli a gomba ízét, érdemes kipróbálni! - gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss