Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szabi a pék tippjei: így formázd a leveles tésztát!

default user icon
MME
Mit is lehet kezdeni egy csomag leveles tésztával? Rengeteg mindent. A leveles tészta tökéletes alapja vendégváró falatoknak, jó partner néhány főétel elkészítésében, de uzsonnát és desszertet is tudunk készíteni a segítségével. Szabi a pék most megmutatja nektek, hogyan formázzátok a leveles tésztát.

Ezek azok a tipikus partifalatok, amelyek nem hiányozhatnak egyetlen házibuliról vagy gyerekzsúrról sem! Leveles tésztából a variációk sora a végtelen. A legegyszerűbb, ha kitekerjük a tésztát, ujjnyi széles, hosszú csíkokra metéljük, megszórjuk egy kevés sajttal, esetleg fűszerrel, ezután a két végét óvatosan elcsavarjuk, és a született csavaros rudacskát sütőpapíros tepsire fektetjük. 

De főzhetünk külön tölteléket is, és egy kevés kézügyességgel, kellő bátorsággal és egy villával felszerelkezve klassz kis tésztapárnákat gyárthatunk. Szinte bármilyen töltelékkel lehet próbálkozni. Az a lényeg, hogy ne legyen túl leveses a töltelék, mert akkor szétáztatja a tésztát, ami így élvezhetetlen lesz, és emellett még hajlamossá válik a töltelék kiengedésére is.

Húsos töltelékek közül a legkedveltebb talán a virsli, amit vagy teljesen beburkolnak ezzel a tésztával, vagy kecsesen körbetekerik vele. De virsli helyett érdemes kipróbálni kolbásszal vagy egy kis sült baconnel, de jól illik a tésztába egy kevés fasírtra emlékeztető húsmassza is. Ennek az ízesítésénél és az arányok eltalálásánál pedig a határ tényleg a csillagos ég. Mehet bele májpástétom, főtt csirkehús, magyarosra ízesített sertéshús, bármi.

Ha viszont valami vegább dologra vágyunk, akkor ki lehet próbálni a spenótos vagy póréhagymás táskát, esetleg eljátszani a négysajtos tésztabatyu készítésével, illetve az egész tésztát vékony csíkokra metélni, kicsit megcsavargatni, elhabart tojással megkenni, és sóval, szezámmaggal megszórni. Úgy se rossz.

Desszertnek is nagyon jó a leveles tészta. Ha kevés az idő, vagy biztosra szeretne menni a kezdő háziasszony, nagyon jó szolgálatot tud tenni egy-egy csomagnyi tészta.

A lényeg itt is a töltelék. Lehet cukrot karamellizálni, almadarabokkal gazdagítani, lehet készíteni pudingot, túrókrémet csinálni, vagy csak előszedni a holland kakaós dobozt, esetleg egy jófajta tavalyi lekvárt.

A leveles tészta formázása megint a fantáziánkra van bízva. A sütőpapírral együtt kitekergetett tésztából lehet négyszögeket, háromszögeket vágni.

Ezután már csak tölteni kell a tésztadarabokat, a töltött példányokat sütőpapírra tenni, habart tojással vagy mézzel elkevert tojássárgájával megkenni, és úgy 190 fokon szép aranybarnára sütni.

A tészta formázásában segít most Szabi a pék, aki megmutatja, hogyan készíthetünk párnákat, háromszögeket, virágokat, kifliket és kosárkákat.

Nézd meg ezeket a videókat is:

Ezek is érdekelhetnek

Friss