Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hamarosan megszűnik a papír alapú blokk - kiderült, mikortól jön az e-nyugta!

default user icon
MME
Idén nyáron derült ki, hogy a NAV azt tervezi: 2024-től kezdődően, több éves átmeneti időszak után, teljesen kivezeti a papíralapú nyugtákat a kereskedelemből. A tervezett digitalizációról most újabb részletek láttak napvilágot.

Hamarosan vége a blokkok gyűjtögetésének, nem kell többé azon stresszelni, hogy vásárlás után  gondosan elrakjuk a több tízezer forintos konyhai robotgép számláját, lehetőleg úgy, hogy azt meg is találjuk. Hamarosan itt az e-nyugta, vagyis, a digitális blokkok regisztált rendszere.

Ahogy azt a VG.hu tavasszal megírta, az e-nyugta egy új állami szolgáltatás lesz, aminek az a lényege, hogy a vásárlók valamennyi bolti vásárlásáról készült nyugtája, jótállási és garancia bizonylata egyetlen digitális, személyre szabott gyűjtőhelyre kerül. Az így létrejövő adatbázist aztán a vásárló, bármikor, bárhol megnézheti, és kereshet is benne. 

Mikortól lép életbe az e-nyugta?

Mizsányi Attila, a NAV Kockázatelemzési és Adattudományi Főosztályának vezetője egy nemrégiben megrendezett szakmai konferencián elmondta, hogy ezzel kapcsolatban jelenleg milyen információk állnak rendelkezésünkre:

  • az e-nyugta 2024 júliusában indulhat el,
  • az indulást követően négy éves tesztidőszak lesz, ahol párhuzamosan működik majd az e-nyugta és a papíralapú nyugta intézménye,
  • a vásárlónak nem lesz szüksége külön regisztrációra, csupán egy okostelefonra és egy - szabadon választott - applikációra.

- tájékozatott a legújabb fejleményekről a portfolio.hu.

Ami legfontosabb: nem a papíralapú számla lesz digitális, hanem az e-nyugta lesz eleve elektronikusan hiteles, amit a vásárló, külön kérésre papíron is megkaphat.

Hogyan működik majd az e-blokk?

A rendszer úgy működik majd, hogy a vásárló az applikációval megnyit egy QR-kódot, amit a pénztárnál leolvasnak. A vásárlást követően a nyugta felkerül a NAV-nál elérhető Nyugtatárba, a dokumentumokat pedig majd  innen lehet letölteni.

Az, hogy mi lesz azzal, akinek nincs okostelefonja, még kérdéses. Az adóhatóság tervei alapján nagyjából az emberek 40%-a fogja használni az e-nyugtát 2026-ban, ez a szakember szerint reális arány, amennyiben az e-nyugta projekt sikeresnek bizonyul a vásárlók körében - írja a portál.

(Forrás: Portfolio.hu, VG.hu)

Ezek is érdekelhetnek

Friss