Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha karácsony, akkor halászlé: íme Széll Tamás kedvenc receptje!

A karácsony szinte elképzelhetetlen halászlé és egyéb halételek nélkül. Az ünnepi időszakban több halat veszünk ugyan, de a magyar lakosság az európai átlaghoz képest még mindig nagyon kevés halat fogyaszt. Elhoztuk most Széll Tamás többszörösen kipróbált halászlé-receptjét, amivel garantált a siker és az is, hogy ezentúl nemcsak karácsonykor, hanem rendszeresen követeli majd a család az elkészítését.

Felmérések bizonyítják, hogy a grönlandi eszkimók vagy a japán halászok között jóval kisebb arányú a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, mint azokban az országokban – köztük hazánkban is –, ahol az emberek nem esznek napi rendszerességgel halat. Karácsonykor a halászlével és a rántott hallal belehúzunk ugyan, de még így sem érjük el az európai átlagot: jelenleg kicsit több, mint 6 kg/fő/év halat fogyasztunk, ehhez képest például a portugálok évente 56 kilogramm halat fogyasztanak fejenként. Portugáliában a születésekor várható élettartama átlagosan több mint 83 év, míg hazánkban az átlag csupán 76,2 év.

Ezért érdemes minnél több halat fogyasztani

  • A halhús könnyen emészthető és szervezetünk számára jól hasznosítható, teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, ezért a halételeket akár este, vacsorára is lehet fogyasztani.
  • Jellemzően zsírsavösszetételük is kedvező, ezáltal pozitív hatással vannak a szív- és érrendszer működésére.
  • Az Omega 3 zsírsavak ezen kívül hangulatjavító, illetve gyulladáscsökkentő hatással bírnak, nagy szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, az emberi agy magzati és csecsemőkori fejlődésében, majd későbbi működésében is (pl.: memória).
  • Számos vitamin, ásványi anyag és nyomelem kiváló forrása, ezek közül kiemelendő az A-, a D-, és a B-vitaminok csoportja, beleértve a B12-vitamint is; de bővelkedik vasban, cinkben, rézben, foszforban, kalciumban és a pajzsmirigy optimális működéshez elengedhetetlen jódban és a szelénben.

íme Széll Tamás kedvenc halászlé receptje

Bár a heti menü összeállításakor érdemes lenne szem előtt tartani, hogy legalább kétszer kerüljön hal az asztalra, és lehetőleg minél több fajta – a Lidl Halpéntekei például kiváló alkalmak lehetnek a magas minőségű, friss hal beszerzésére –, karácsonykor biztosan tervezünk legalább egyfélével: a ponttyal. Ennek oka egyszerű: a halászlé pontyból a legjobb. Ezen a véleményen van Széll Tamás is, aki az idei Lidl szakácskönyvében megosztja a saját, többszörösen kipróbált halászlé receptjét is. Természetesen, ahogy már megszokhattuk, a Michelin-csillagos séf ezúttal is csavart egyet a recepten, és nem a konyhában, a tűzhelyen, hanem szabadtéren, bográcsban készítette el a legfinomabb ponty halészlét.



Halászlé bográcsban - ahogy széll tamás készíti

Hozzávalók:

  • 2 db ponty, egészben, zsigerelve (kb. 4 kg összesen)
  • hal belsőség (amennyink lesz a halból)
  • 7,7 l víz
  • 3 dl Günzer Villányi Rozé
  •  40 dkg vöröshagyma, finomra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 2 db hegyes erős paprika, aprítva 
  • 2 db közepes fej paradicsom, aprítva 
  • 15 dkg kápia fűszerpaprika 
  • 1-3 db szárított csípős cseresznyepaprika
  • 25-30dkg gyúrt tészta

A tálaláshoz:

  • hegyes erős paprika és salottahagyma aprítva, ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A halat feldolgozzuk: az uszonyokat levágjuk és eldobjuk. A fejet levágjuk, majd ketté is hasítjuk, a hasaalját is levágjuk. A haltörzseket a hátánál sűrűn beirdaljuk, majd másfél ujjnyi szeletekre vágjuk.
  2. Az előkészített halat nagyon alaposan besózzuk és 3 órát hűtőben pihentetjük.
  3. Felfelé szűkülő bográcsba pontosan kimérjük a vizet és a bort. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot, majd felforraljuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a kettévágott halfejeket, a hasaalját és a farok felőli halhússzeletek azon részét, ahol nincs hasüreg, azaz, nem „pontypatkó” a szelet. Ez lesz a leves alapunk. Ha újra felforrt, hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Nagyon ügyeljünk, hogy zubogva, szinte kifutva forrjon a lé. Pontosan 30 percig zubogtatjuk, közben a lé sósságát ellenőrizzük-beállítjuk.
  4. Míg fő a lé, nem unatkozunk: gyúrt tésztából gyufatésztát készítünk és kiterítjük szikkadni.
  5. Pontosan 30 perc elteltével hozzáadjuk az irdalt pontypatkószeleteket (pontosan számoljuk meg!) és a cseresznyepaprikákat is egészben a léhez, valamint, ha van, akkor a belsőségeket. Újraforrástól számítva 15-20 percet forraljuk, szintén zubogtatva. Míg a pontypatkó fő, kifőzzük és leszűrjük a gyufatésztát is.
  6. Ha elkészült a lé, kellemes a húzása, kiváló az íze, kivadászhatjuk belőle a pontypatkókat, tegyük félre, majd levet finomszűrőn szűrjük le és nyomkodjuk ki.
  7. Tegyük vissza a lébe a patkókat, forraljuk újra röviden és azonnal fogyasszuk.
  8. Rengeteg gyufatésztával tálaljuk, a tányérba frissen hintsük egy kis apró hegyes erős paprikát és salottahagymát.

Halászlé - és még sokan mások

A fenti recepten túl, Széll Tamás legújabb, Életem ételei című, a Lidl gondozásában megejelent szakácskönyvében, 48 szezonális recept található, melyeket ezúttal is a négy évszaknak megfelelően dolgoztak fel a könyv készítői. A kötetben felelevenednek olyan receptek, mint a vidéki nagymama legjobb receptjei, a családi otthon ízei, az iskolai menza egy-egy fogása is, de azt is megtudhatjuk, hogy mi a jó pörkölt titka.

 

A receptek mellett Széll Tamás két séftippje is helyet kapott a könyvben: megmutatja, hogy lesz konyhakész a garnéla, vagy hogyan kell a fekete kagylót megtisztítani. A technológiai részekben pedig olyan fogásokat mutat meg a Michelin-csillagos séf, melyekkel a kezdők is magabiztosabbakká válhatnak a konyhában.

A Lidl Magyarország a korábbi évekhez hasonlóan idén is a leghűségesebb vásárlóinak kíván kedveskedni az új könyvvel: az ajándék szakácskönyv kereskedelmi forgalomba nem kerül, kizárólag és limitált példányszámban a Lidl digitális hűségprogramjában, a Lidl Plus applikáció használatával juthatnak hozzá a vásárlók 2023. november 27. és 2023. december 23. között. 

Ezek is érdekelhetnek