A megtisztított halakat patkó alakúra felszeleteljük. A kockára aprított vöröshagymát megfuttatjuk a zsíron, csipet sóval, hogy a hagyma szétfőljön, majd rászórjuk a pirospaprikát oldjuk, a színét, majd felöntjük kb 2 l vízzel.
A halszeleteket besózzuk, és megszórjuk pirospaprikával. Állni hagyjuk amíg fő az alaplé.
A hal farkát, fejét az alaplébe tesszük, hozzáadjuk a felkarikázott, tv és csípős paprikát, a paradicsomot, az elmorzsolt halászlékockákat.
Az alaplét mindig nagy lángon főzzük, hogy a paprika és a zsír homogenizálódjon. Ez azt jelenti, hogy a hallé egynemű lesz, nem válik szét a zsír és a paprika.
Kb 1-1,5 óráig főzzük az alaplevet,vagy addig amíg teljesen lefő a hal húsa a csontról. A megfőtt alaplevet átpasszírozzuk, azután visszatesszük a tűzre és újra felforraljuk.
A forrásba lévő hallébe tesszük a befűszerezett hal szeleteket. Ha újra felforr, kész a halászlé. Erős Pistával, és karikára vágott hegyes erős paprikával kínáljuk.