Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha unod a hagyományos bundát, forgasd palacsintatésztába a patisszont

default user icon
MME
Mi magyarok jól tudjuk, hogy rántani nem csak a húst lehet. Bundázunk mindent, legyen az hús, belsőség, zöldség vagy gyümölcs, és ha nem is a legegészségesebb fogások ezek, a mennyei ízek mindenért kárpótolnak!

A nyári szezonban nem hiányozhatnak az asztalról a tökös ételek. A friss, zsenge tökből főzött, kaporral bőven megfűszerezett főzeléknek nincsen párja, ahogyan a rántott patisszon is mennyei csemege lehet, ha már besokalltunk és nem kívánjuk a húsokat, halakat. Ha szeretnénk feldobni a vasárnapi ebédnél a frissensülteket tartalmazó tálat, akkor készítsünk rántott patisszont, de ne úgy bundázzuk, ahogy megszokásból tennénk!

A rántott ételek is unalmassá válhatnak, ám szerencsénkre számtalan bundavariáció létezik, melyek közül az egyik legfinomabb a palacsintatésztás változat. Ez a verzió nem fog úgy ropogni mint a bécsi panír, de isteni puha lesz, ráadásul kedvünk szerint ízesíthetjük. Az elkészítése pedig nem bonyolult, sőt kevesebb kosszal és mosogatnivalóval jár, mint a hagyományos panír. Szinte bármilyen húshoz vagy zöldséghez használhatjuk, mi most palacsintatésztában sült patisszont készítettünk.

Így készül a palacsintatésztában sült patisszon

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej patisszon
  • 2 egész tojás
  • 2 tk. kakukkfű
  • 20 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 dl szóda
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A patisszont megmossuk, a kalapját és az alját levágjuk. Meghámozzuk, majd felszeleteljük kb. 1 centiméteres szeletekre. A magokat, magházat kivágjuk, és nagyobb darabokra vágjuk, majd egy tálba tesszük, megsózzuk, és 1/2 óráig állni hagyjuk.
  2. Ezalatt összeállítjuk a palacsintatésztát a bundázáshoz. Egy keverőtálba törjük a tojásokat, sózzuk, hozzáadjuk kakukkfüvet (más friss zöldfűszert is adhatunk hozzá, pl. kaprot vagy petrezselymet), összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejet, a szódát, és alaposan összekeverjük. Akkor jó az alap, ha sűrű krémlevesállagú lesz. Ha híg, adjunk hozzá még lisztet, ha sűrű, adjunk hozzá még folyadékot.
  3. Ha a tésztát kikevertük, leöntjük a patisszon kiengedett levét, majd a darabokat belekeverjük a tésztába. Egy vastag, magasabb falú edényben közepes lángon olajat hevítünk nagyjából 180 fokig, ebbe helyezzük a kicsit lecsepegtetett patisszondarabokat, egyszerre csak annyit, amennyi kényelmesen elfér az edényben. Időnként megforgatva, nagyjából 2-3 perc alatt készre sütjük. Az elkészült pirosra sült darabokat lecsepegtetjük, és papírtörlőre helyezzük.
  4. Miután az összes patisszon elkészült, már tálalhatjuk is. Kiválóan illik hozzá a tartármártás, amihez nyugodtan adjunk zöldfűszereket, vagy remuládmártással is fogyaszthatjuk. Köretként rizst vagy akár tepsis burgonyát is készíthetünk mellé.

Borítókép: Mindmegette

Ezek is érdekelhetnek

Friss