Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fügéből savanyúság? A recept, ami meghódította a magyar háziasszonyok konyháját

default user icon
MME
Ha szereted a savanyúságot, akkor ezt a fügesavanyút egyenesen imádni fogod. Szerencsére a fügeszezon vége felé is akadnak még éretlen szemek az ágak végén, szóval azokat is érdemes begyűjteni. Így készíts fügéből isteni csemegét a téli hónapokra befőttesüvegbe zárva.

Igaz, papíron már véget ért a füge szezonja, ám a második érésnek hála még mindig találhatunk néhány éretlen szemet, szóval még semmi nincs veszve, ha te is kipróbálnád a füge savanyúságot. A fügefa-tulajdonosok sokszor szembesülnek azzal, hogy bár a növényük szépen terem, a gyümölcsök mégsem érnek be. Ezért sem csoda, hogy az alábbi recept nagyot ment az utóbbi napokban a magyar háziasszonyok körében, hiszen így nem csak az érett fügével számolhatunk sütemények készítésénél, hanem az éretlen gyümölcsből egy nagyon finom savanyúság készíthető télre.

Ha szerettek kísérletezni, pontosabban az alap receptet szeretnétek még különlegesebbé varázsolni, akkor jó ha tudjátok, hogy van aki chilivel és fokhagymával is elteszik a fügét, a pikánsabb íz érdekében egyesek a mézet is kihagyják, a felöntőlevet pedig uborkalével készítik – írja a Ripost. A fügesavanyú készítésénél egy dologra nagyon figyelj oda; ne legyen túlérett a gyümölcs!

Hozzávalók:

  • 2 kg füge

A felöntőléhez:

  • 5 kanál méz
  • 10 kanál cukor
  • 8 dkg só
  • 1 kk borkén
  • 0,5 l 10 % ecet
  • 2 l víz
  • késhegynyi nátrium benzoát ( kihagyható)

Elkészítés:

  1. Miután megmostuk a fügéket, levágjuk a kupakjukat és egy befőttesüvegbe tesszük a szemeket. 
  2. Alaposan összekeverjük a felöntőlé hozzávalóit, majd hidegen a fügékre öntjük. Egy kicsit zavaros lesz a lé, de néhány nap múlva majd szépen letisztul. 
  3. Mielőtt lezárjuk a befőttesüveget, tegyünk a tetejére egy késhegyni nátrium benzoát, aztán jöhet a celofán, majd a tető. Egyébként van, aki inkább vizes dunsztba teszi az üvegeket, de olyan is akad, aki nem használ tartósítószert. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss