Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így nem reped meg a tojás főzés közben: ezzel a három trükkel szép lesz a tálalás

default user icon
MME
Ugyan már vége a húsvétnak, de a találásra nem csak az ünnepekkor fontos figyelmet fordítani.

A tojásfőzés sokak számára kardinális kérdés, ugyanis egyesek azt szeretik, ha már kemény a fehérje de még folyós a sárgája, míg sokan az igazán keményre főtt tojásokat szeretik a kenyérre karikázni. Legyen szó tojásfestésről vagy a reggelihez kínált főtt tojásról, akkor mutat a legjobban, ha szép, egységes, és nem repedt a héja.

Ahhoz, hogy minden körülmények között sikert arassunk, érdemes betartani három praktikát.

Friss tojással dolgozzunk

Nemcsak ebben az esetben, hanem általánosan is elmondható, hogy célszerű friss alapanyagokat használni. A régebbi, ám még nem romlott tojásokban sokkal több a levegő, mint az újakban, és főzés közben, a hirtelen hőmérséklet-változástól megnő a tojásban a nyomás, ettől pedig megrepedhet a héj. A tojás frissességét vízteszttel tudjuk ellenőrizni: tegyük a tojást egy pohár vízbe, ha az alján marad, akkor még friss, de ha feljön a tetejére, már ne főzzük meg.

Hideg vízben kezdjük főzni

A tojáshéj megrepedéséhez vezethet az is, ha hirtelen megy végbe a hőtágulás, azaz a hideg tojásra meleg vagy forró vizet engedünk. A tojásfőzést ezért kezdjük hideg vízben, a főzési időt ilyenkor pedig a forrástól kezdve kell számolni.

Ne zubogjon a víz

A főzővíz mindig teljesen fedje el a tojásokat. Mikor felforrt a víz, vegyük takarékra a tűzhelyet, ugyanis a lobogó vízben egymásnak, illetve az edény falának ütődhetnek a tojások, ami a héj megrepedéséhez vezethet. A Ripost felidézi, hogy egyesek szerint a főzővízbe tett evőkanál só is segíthet megakadályozni a repedést.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss