Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 élelmiszer, amit felbontás után még használnál – vajon meddig őrzik meg a minőségüket?

Előfordul, hogy egy doboz vagy zacskó élelmiszer nem fogy el, így a hűtőben tároljuk, és abban bízunk, még jó lesz akkor is, amikor legközelebb szükségünk lesz rá. Megnéztük öt olyan alapanyag eltarthatósági idejét, amelyet viszonylag gyakran használunk a mindennapok során.

Az elmúlt években egyre több embernek fontos, hogy a pazarlást a minimálisra csökkentse. Hogy ez így legyen, számos trükk, megoldás létezik a tervezéstől a fagyasztáson át a maradékmentő megoldásokig. Ide sorolhatjuk azt is, hogy figyelünk arra, milyen élelmiszert bontunk ki, abból mennyit használunk és próbáljuk a lehető legrövidebb időn belül a maradékot is hasznosítani. Hogy meddig tehetjük ezt meg? Íme öt élelmiszert felhasználási ideje a felbontás után.

1. Zabital

A növényi tejek fogyasztása az elmúlt években jelentősen megnőtt. Sokan a zabitalt választják semleges íze miatt, így felmerülhet a kérdés, hogy mennyi ideig áll el a felbontott doboz a hűtőben?

A zabital fehérjében, rostban és kalciumban gazdag, így kiváló választás a tej- és dióallergiában szenvedők számára. De a zabtej és a tehéntej nem csak tápanyagtartalmában hasonlít egymásra: a tehéntejhez hasonlóan egy felbontott zabtejes doboz általában egy hétig vagy akár 10 napig frissen marad a hűtőszekrényben.

A romlott zabtejet könnyű felismerni: egyrészt az édes, diós illat helyett fanyar és savanyú szaga lesz. A szín és a textúra is változik: fehér, sima folyadékból sárga, sűrű lé lesz.

A felbontott dobozt tárold a hűtőszekrény alsó polcán, ahol a levegő általában a leghidegebb. Használat után azonnal tedd vissza a zabitalt a hűtőbe, ne hagyd szoba-hőmérsékleten.

2. Pesto

Bár a pestót házilag is nagyon egyszerű elkészíteni, kétségtelenül jó megoldás a kamrában egy-egy üveg bolti pesto – megmentő lehet, ha gyors vacsorára van szükség, például. Az ízletes krém azonban ne mindig fogy el egyszerre, a nagy kérdés pedig az, hogy meddig áll el felbontott üvegben a pesto? A pestót felbontás után hűtőszekrényben kell tárolni, és 1-2 hét alatt el kell fogyasztani. Ha kérdéses, két dologra figyelj: a penészre és az oxidációra. Ha penészt látsz, vagy barnás, szürkés elszíneződést, dobd inkább ki az üveget! Bár utóbbi nem káros, de ne is gusztusos, így jobb, ha azt sem eszed meg.

3. Babkonzerv

A babkonzerv jó barátunk: jól illik curryhez vagy csilihez, adhatjuk salátákhoz, készíthetünk belőle mártást stb. Ha nem használsz el egy egész dobozzal, a maradék babot folyó vízzel öblítsd le, és tedd egy jól záródó dobozba, így 3-4 napig is eláll.

4. Túró

Tápanyagokban gazdag fehérjeforrás, amelyet alacsony zsírtartalma tesz még népszerűbbé még a diétázók körében is. A bontatlan, friss túrót általában 2 hétig lehet tárolni a hűtőben, ám ha kibontottad a dobozt vagy a zacskót, akkor már csak 1 hétig használhatod fel.

5. Majonéz, ketchup

Elképzelhetetlen a pizza vagy a sülti krumpli ketchup nélkül, igaz? Így a legtöbb családban, ahol gyerekek vannak, nem is fordulhat elő, hogy a ketchup megromlik… Ezek a szószok egyébként felbontás után hűtőben tárolva 4-6 hétig is fogyaszthatók.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek