Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

"Ezt a halat, mintha átnyomták volna egy turmixon" - tonhal konzerveket teszteltünk

A tonhal a diétázok egyik kedvenc fegyvere, mivel kalóriaszegény, viszont magas fehérjetartalommal bír. Emellett omega3 zsírsav is található benne, ami egy jó darabig úgy volt, hogy egészséges szívünknek, de az utóbb időkben mintha az kezdene róla inkább kiderülni, hogy sokat nem igazán segít rajta.

A tonhal konzervek többnyire kedvező áron beszerezhetőek és szinte minden bolt polcán ott fityeg belőle párfajta verzió. Héten mi a natúr/sós lében tartósított példányokat kerestük, melyek közül sikerült 7 remek alanyt elcibálni a tesztlaborba.

Giana

Szépséges méregzöld csomagolása van a Giana tonhalának, ami leginkább ananászkonzervekről cseng ismerősen, mint márkanév. Feltépés után meglátjuk a sós lében pihenő tonhalat, ami egészen szét van tépve apró darabokra. Színre egészen fakó, nem túlságosan szívmelengető látvány elsőre. Illata alapján közelről valóban tonhalnak érződik szerencsére. Extra sós, ami azonnal kiderül, amikor megkóstoljuk. Ízre nem nagyon tonhalas, mert mindent eldarál a só kegyetlen ereje.

Adatok: 130 gramm, 449 Ft

Eva

Hős rozmárunk, aki talán Eva névre hallgat, büszkén díszeleg csomagolásán a konzervnek. Nyitás után egyből szembe találjuk magunkat egy nagyobb darab tonhaltörzzsel, ami látványra kifejezetten guszta. Színre hozza az elvártat, illetve illata is egészen kellemes. Kóstolva picit sós a lé, amiben ázott, de utána előretör a hal ízvilága, ami pont finom. Omlós állagra, nagyon nem kell vele harcolni, ha apróbb darabokra óhajtjuk eldolgozni.

Adatok: 112 gramm, 739 Ft

Tesco

Nincsen túlbonyolítva a csomagolás, ami valójában semmit nem jelent önmagában amúgy. Felnyitva fedelét látunk egy nagyon darabos tonhalat, ami hol szürke, hol kicsit rózsaszín pompában tündököl. Illata alapján bátran állíthatjuk, hogy a halfajta stimmel. A műsor hasonló, mint a Giana esetében, azaz iszonyatos sós alapíz, ami a hal minden aromáját kigyilkolja szánkból egy pillanat alatt.

Adatok: 130 gramm, 449 Ft

Alamare

Viszonylag színmentes csomagolást kapott, aminek nagy előnye, hogy a polcokon tökéletesen képes elrejtőzni, szinte nagyítóval kell felkutatni. Nyitás után itt is egy végletekig szétmarcangolt tonhallal találkozunk. Ízre elsőre nem éppen a tonhalat villantja fel agyunkban, ami a végére azért kicsit változik, mert kezd kitisztulni a kép, de az elején fura. Sóssága éppen, hogy érezhető, szerencsére ebben nincsen túltolva.

Adatok: 150 gramm, 499 Ft

Gran Mare

2018-as elvárásoknak tökéletesen megfelelő csomagolást kapott, mind formára, mind dizájnra. A belső már kicsit érdekesebb, mert olyan mintha töltés előtt a halat egy turmixon átnyomták volna és péppé darálták. Nem igazán látni 0.0001 mm-nél hosszabb egybefüggő darabot. Illata meglepően szinte semmi, alig valami halas beütés benne. Kóstolva megdöbbenten tapasztaltuk, hogy íze sincsen igazán, nem csak illata. Szinte ingerszegény az egész, érdekes.

Adatok: 150 gramm, 449 Ft

Twist

Van egy bájos szépsége az ilyen 4-es pakkoknak, mert valahogy sugallja magából, hogy nem fog boldogságot okozni különösebben. Felbontása után látjuk, hogy a konzerv apróbb darabokra bontott tonhalat tartalmaz. Kóstolva elején enyhe sós lendület érint meg minket, ami utána átcsap egy halas irányba, amiben a tonhal tisztán nem igazán vehető ki. Vegyesvágottnak hat, de legalább halas és nem sertés ízeket idéz meg szánkban.

Adatok: 4x80 gramm, 999 Ft

RIO Mare

Letisztult elegancia, ami sugároz csomagolásáról. Felbontás után laza halas szellő érinti orrunkat. Látottak alapján vegyesen találunk benne kisebb és nagyobb darabokat. Kóstolva aztán egészen más világot tapasztalunk meg, mint a legtöbb konkurense esetében. Harmonikus picit sós lé és lágy tonhal íz keveredése. Élménye lassan cseng le szánkban, sokáig érezzük a hal ízét még.

Adatok: 112 gramm, 1349 Ft

Ítélet

A RIO Mare viszi a prímet ez nem vitás, de ezen lepődtünk meg talán a legkevésbé. Az Eva sok tesztalany szemében előítéletekkel küzdött, de kóstolás után sokak esetében 180 fokos fordulat következett a véleményalkotásban. Az Alamare még egészen finom és tonhalas ízekkel dolgozik.

Utána viszont megindul a sorrendben az erőteljes minőség béli pusztulás. Iszonyat sósak és többnyire ettől ízetlen konzervek követnek, melyek közül a Gran Mare extra kétesen szerepelt mivel tonhal mellett néha más ízeket is találtunk benne, amiket valójában nem vártunk egyáltalán.

  1. RIO Mare
  2. Eva
  3. Alamare
  4. Giana
  5. Twist
  6. Tesco
  7. Gran Mare

CAMEMBERT TESZT: TALÁLTUNK SZUPERLÁGY ÉS SZUPERBÜDÖS SAJTOT IS! >>>

TESZT! MEGKÓSTOLTUK A BOLTI PIZZASZELETEKET, MEGMONDJUK, MELYIK A LEGJOBB >>>

TOVÁBBI KAJATESZTEK! >>> 

Ezek is érdekelhetnek