Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Camembert teszt: találtunk szuperlágy és szuperbüdös sajtot is!

Az első camembert sajt 1791-ben látta meg a napvilágot, melyet elvileg egy normandiai parasztasszony készített egy pap ötletei alapján, aki a Brie vidékről a forradalom miatt Normandiába menekült. Közkedvelt sajtfajta, aminek zsírtartalma 45-50%-os többnyire. Fadobozos és 250 grammos lenne az eredeti receptúra alapján, de az ipar ezen kicsit már módosított.

10 remek példányt halásztunk össze a héten a natúr camembert sajtokból, hogy megtudjuk, melyik a legjobb a vidéken. Nem hívtunk francia sajtgurukat a tesztre, de talán laikusként is véleményt tudunk formálni.

A camembert nemes penésszel van fedve, ami alatt ott lapul a sajt. Rendszerint ezeket nem hűtőhidegen javallott fogyasztani, hanem ildomos várni picit. Szobahőmérsékleten szabadulnak fel belőle az aromák, amitől néhány ember bizony a Holdig menekülne.

ÉTTEREMBE MENNÉL? KAJÁT RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT >>> 
Alpenmark

Megfigyelhető egy laza igénytelenség a csomagolásán, melyet akárhogy nézünk, nem gondoltak túl. A sajt illata kibontás után tökéletesen nulla, de ami még szomorúbb, hogy íze sincsen, még a penésznek sem. A sajt nem krémes egyáltalán, de cserébe, ha ráharapunk, érdekesen csikorogva zenél a fogaink között. Különösebben értékelhető eredményt nem képes felmutatni.

Adatok: 125 gramm, 45% zsírtartalom, 199 Ft

President

Közkedvelt márka, sokan ismerik a francia gyártó termékeit. Kibontás után szolid illat csapja meg az orrunkat, ami idővel kezd erőteljesebb lenni. A kérge keményebb, míg a belseje már egészen lágy. Kóstolva is marad a lágyabb ízvilág, egészen kedvelt példány lett belőle másodpercek alatt a tesztelők között.

Adatok: 120 gramm, 61% zsírtartalom, 539 Ft

TESZT! MELYIK A LEGJOBB FÜSTÖLT TRAPPISTA SAJT? >>> 
Tesco

A natúr camembert piacra a Tesco is rámozdult. Illata tökéletesen semmi, ami után kicsit azért alábbhagy a lelkesedésünk. A kérge meglepően ruganyos, már-már olyan hatást ébreszt a szánkban, mint egy puhább gumicukor. Ízben sem találunk maradandónak mondhatót. Állagra nem igazán akar puhulni, a hűtőből kivéve pedig majdnem keménynek is nevezhető.

Adatok: 120 gramm, 32% zsírtartalom, 339 Ft

Bluedino

A kékdinó ismét bekerült egy heti tesztbe. Sajtjuk illata szolid, de legalább érezni felette valamit, ha kitartóan szimatolunk. Kóstolás után a penészréteget elhagyva aztán találunk egy kifejezetten krémes belsőt, ami szinte elolvad a szánkban. Ízre szolid, picit néha fanyarkás.

Adatok: 120 gramm, 50% zsírtartalom, 199 Ft

SAJTIMÁDÓK FIGYELEM, ITT A NAGY SZELETELT TRAPPISTATESZT! >>> 
Chene d’argent

Végre egy camembert, melyet fadobozba csomagoltak. A penészréteg egészen vékony, de annyira, hogy sokszor a sajt kikandikál alóla, nem takarja el teljesen. Az íze enyhe, állagra picit krémes, de kitartóan hagyni kell, és ahogy melegszik, egyre lazul az állaga.

Adatok: 250 gramm, 45% zsírtartalom, 549 Ft

Tihany

Imádott magyar sajtmárkánk is többfajta camembert sajtot pörget a piacon, amelyek közül szerencsére találunk natúr változatot is. Csomagolásának eltávolítása után egy szolid penészes aroma csapja meg az orrunkat. Kóstolva lágy ízekre bukkanunk, amihez társul egy külső kemény réteg, de a belseje viszont krémes és lágy. Az íze meglepően sokáig kitart a szánkban.

Adatok: 125 gramm, 60% zsírtartalom, 499 Ft

TESZT! A VANÍLIÁS KRÉMTÚRÓK TÖBBSÉGÉBŐL ÉPP A VANÍLIAÍZ HIÁNYZIK >>> 
Campus

Egyszerű csomagolás ez is, nincsen túlcifrázva a mutatvány. Pucérra vetkőztetés után egy penészes illat és sajtaroma keveréke érinte meg az orrunkat, ami a legtöbb tesztalany számára csábítónak bizonyult. A külső réteg közepesen kemény, míg a belseje meglepően puha. Ízében marad az a meghatározó élmény, amit illatával elénk tárt, sokban nem változik.

Adatok: 125 gramm, 45% zsírtartalom, 249 Ft

Camember Destrier

A fakorongos csomagolást ez is megkapta, és teletolták francia feliratokkal. Kinyitás után karakteres illat csapja meg az orrunkat, ami a penészre vezethető vissza. Kérge már picit puha, de belseje szinte elfolyik, annyira puha. Ízletes és finom. Szinte fél percig érezzük aromáját a szánkban, nagyon kellemes.

Adatok: 250 gramm, 49% zsírtartalom, 699 Ft

EXTRÉM, ALKOHOLOS FAGYIKAT KÓSTOLTUNK >>> 
Bons Mayennais

Nehéz megfejteni a csomagoláson látható képet, de kicsit mintha zavar lenne a mátrixban. A két főhős által előadott jelenetet azonnal a sajt csomagolására biggyesztették. Az is lehet, hogy ez az új Vissza a jövőbe rész trailere, de inkább nem reménykedünk. Kibontás után aztán jön az igazi meglepetés. Ez már hűtőhőmérsékleten is rendesen árasztja magából a „büdös sajt aromát”. Ennek okán több tesztalany a szíve szerint passzolta volna a dolgot azonnal. Sokadik szinten nevezhető ez már erjedtnek, igazi bajnokoknak való.

Adatok: 250 gramm, 959 Ft

Camembert

Puritán, márkanévtelen csomagolással is találunk camembert sajtot a boltok polcain. Pirosas csomagolásban egy aprócska darabot találunk csupán. Az illatából sokat nem éreztünk, ízében egy gyengéd sajtos huzatot csupán. Érdekesebb benne, hogy kicsit tapad, ami egyre fokozódik, ahogy a szánkban kalandozik sajtdarab. 

Adatok: 75 gramm, 60% zsírtartalom, 259 Ft

ERDEIGYÜMÖLCSÖS TEÁKAT TESZLETÜNK: HALRÚD ÉS VIRSLI ILLATÚ TERMÉKET IS TALÁLTUNK >>> 
Ítélet

A heti bajnok egyöntetűen a Camembert Destrier nevezetű sajt lett. Minden pontjában az átlag halandó számára megfelelő. A második helyet a Chene d’argent érdemelte ki, ami azoknak kedvez főleg, akik a gyengéd sajtokat kedvelik. Szorosan mellette a President példánya, ami annak ellenére, hogy tucatnak mondható, meglepően jól vizsgázott.

Az Alpenmark az igazi gyász a héten, mert annál tényleg tökéletesen semmit nem érzünk. Se illat, se íz, se semmi. A legnagyobb kérdőjelet az időutazókkal futatott Bons Mayennais lett, ami igazi büdössajt a javából. Ezt, ha sokáig hagyjuk melegedni, lehet, hogy kiüríti körülöttünk a fél kerületet. Nehéz pontosan megítélni a helyét egy ilyen mezőnyben.

Toplista:

1. Camembert Destrier
2. Chene d’argent
3. President
4. Tihany
5. Campus
6. Bluedino
7. Tesco
8. Camembert
9. Alpenmark
10. Bons Mayennais

VAJTESZT: AZ EGYIK TEAVAJ KIMAGASLIK A MEZŐNYBŐL >>> 
TESZT! MELYIK KONZERV ŐSZIBARACKBEFŐTT AZ, AMELYIKKEL NEM RONTJUK EL A SÜTINKET? >>> 
MÉREGERŐS CSILISZÓSZOKAT KÓSTOLT A TESZTCSAPAT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss