Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csak óvatosan! Ezért lehet veszélyes az avokádó

default user icon
MME
Annyian kerültek a sürgősségire az avokádó miatt, hogy már nevet is kapott a jelenség. De semmi ok az aggodalomra, ugyanis nem arról van szó, hogy az avokádó fogyasztása okozott volna problémákat. Máris mutatjuk, mi történt.

Az avokádó nagyon egészséges, számos jótékony hatása van. Éppen ezért egyre jobban bekerül a köztudatba és beépül az étkezésekbe. Ez itthon is így van, de a tengerentúlon fokozottan igaz. Azonban ez némi veszéllyel is jár, ugyanis az avokádót nem olyan könnyű felvágni, mint például az almát vagy a körtét.

Így történik meg a baj

A jellegzetes sérülés legtöbbször akkor következik be, amikor egy késsel megpróbálják eltávolítani az avokádó közepét. A gyümölcsöt ilyenkor rendszerint, a kezükben tartják, azonban a kés könnyen átcsúszik a puha gyümölcshúson és máris kész a baj. Ez gyakran olyan súlyos vágást eredményez, hogy korházba kell menni vele.

Így lehet elkerülni

A jelenség annyira gyakori, hogy a jellegzetes sérülést már el is nevezték avokádó kéznek. És videó is készült róla, hogy hogyan lehet elkerülni.


A mesterszakács a videóban elmondja, hogy a problémát gyakran az okozza, hogy a kés nem elég éles, így több erőt fejtünk ki a művelethez, mint, amennyit kellene, ezért veszítjük el a kontrolt a mozdulat felett. Az is problémás lehet, ha az avokádó nem elég érett, ugyanis ebben az esetben keményebb és az szintén nagyobb erőkifejtést eredményezhet.

A séf azt alánja, hogy kés helyett inkább használjunk kanalat az avokádó belsejének kiszedéséhez, vagy, ha csak a magot akarjuk eltávolítani, az is jó megoldás lehet, hogyha nem kivágjuk belőle, hanem beleszúrjuk a kést és egyszerűen kiemeljük

A sztárok is megsérültek

Bizonyára sokan örültek volna, ha ezekről a tanácsokról előbb értesülnek. Így lehetett ezzel például Meryl Streep is, aki 2012-ben került a sebészetre a rosszul sikerült avokádószeletelés miatt. De így járt például Andi Dorfman és Joy Behar tévés személyiség is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss