Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karcsúsít és megszépít: fogyassz retket minden nap

default user icon
MME
Olcsó, könnyen beszerezhető, és csodát tesz az egészségünkkel, ezért érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe a retket.

Számos fajtája létezik, a hosszú és fehér sörretekről a kerekded vajretken át a minden szupermarketben elérhető piros kis gumókig, azaz a hónapos retekig. Bármelyiket választjuk is, sokat tehetünk vele az egészségünkért.

 

 

Segíti az emésztést és a fogyást

A retek rostban gazdag, viszont alacsony kalóriatartalmú, 100 g mindössze 16 kcal. A mags rost- és víztartalma miatt laktató, hosszan eltelít, továbbá serkenti az emésztést és az anyagcserét. Emellett gátolja a felesleges zsír felgyülemlését a szervezetben. 

Igazi szépségvitamin-bomba

Nagy mennyiségben tartalmaz A-, C- és K-vitaminokat, amelyek például a szem, a bőr, a haj és a körmök egészségéhez járulnak hozzá. A vitaminok mellett ásványi anyagokban is gazdag, például káliumban, kalciumban, nátriumban és vasban, amelyek szabályozzák a vércukorszintet, csökkentik a rossz koleszterin szintjét, valamint a vérnyomást. Mindezzel jótékony hatást gyakorolnak a szív- és érrendszer egészségére.

Antioxidánstartalma miatt véd a szabadgyökök káros hatásai ellen.

Kívül-belül hasznos

A retek magas víztartalmú, ezért kitűnően hidratálja a szervezetünket, ezáltal hozzájárul a bőr egészségéhez. De nem csak belülről szépít – pürésített nyers retekből készíthetünk tisztító arcpakolást. Ezenkívül a hajhullással szemben is hatékony: a fekete retekből kinyert lé a fejbőrbe masszírozva serkenti a haj növekedését. 

Ha érdekel, miért csípnek egyes retekfajták jobban, megtudhatod a ripost cikkéből.

Mi pedig mutatunk három szuper receptet az ízletes és jótékony retekkel.

Tzatziki retekből>>>

 

Tejfölös uborkasaláta retekkel>>>

 

Stefánia-vagdalt reteksalátával>>>

 

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss