Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megbarnult a csalamádé? Ez az oka, és így védekezhetsz ellene!

default user icon
MME
A két legnépszerűbb savanyúság a kovászos uborka és a csalamádé. Az előbbit nem is olyan nehéz elkészíteni, még akár a kezdő háziasszonyok is megpróbálkozhatnak vele, hiszen szinte garantált az ízletes végeredmény. A csalamádé sem sokkal nehezebb, ám érzékeny, trükkös étel, mely egy kis odafigyelést igényel.

A csalamádé nélkül nehéz elképzelni a pörkölteket, de remekül illik ez a savanyúság a rántott húsok, a fasírtok és sült húsok mellé is, így nem árt, ha van otthon belőle. A boltokban könnyen beszerezheted, de ha igazán finomat szeretnél kóstolni, akkor készítsd el te magad, megéri rászánni az időt! Nem árt azonban észben tartani néhány dolgot, különben az egész mehet a kukába, ezzel pedig kárba vész az alapanyag és a belefektetett idő is.

Hibák, amik a csalamádé barnulásához vezetnek

1. Nagyon fiatal volt a káposzta

A csalamádé legfőbb összetevője a káposzta, azonban nem jó, ha nagyon friss, zsenge a zöldség, ugyanis magasabb a nedvességtartalma, mint az őszi káposztának. Ez pedig azt okozhatja, hogy a csalamádé megpuhul és megbarnul, ezért válaszd a tömörebb, keményebb, öregebb káposztákat, ha csalamádét készítenél.

2. Nem használsz tartósítószert

A csalamádét készíthetjük tartósítószer nélkül is, de ezt az utat csak akkor érdemes választani, ha kis mennyiséget készítünk, ami hamar el is fogy. Ha télire szánod a csemegét, akkor használj borként és citromsavat, ezek ugyanis segítenek abban, hogy ne puhuljanak meg a zöldségek, ezáltal megakadályozzák a barnulást.

3. Kevés a felöntőlé

Az is a csalamádé barnulását okozhatja, ha kevés a felöntővíz és nem lepi el a zöldségeket. A befőttes üveget alaposan meg kell tölteni a zöldségekkel és felönteni vízzel, hogy egy szál káposzta se lógjon ki, különben beindul az oxidáció. Ha kell, használhatsz nehezéket, hogy lenyomd a kilógó szálakat – írja a Ripost.

Mikor végzetes a barnulás?

A csalamádé ízét nem befolyásolja a barnulás, de van az a szint, ami után már nemcsak a szín változik meg, hanem megromlik a savanyúság. Ha a csalamádé tetején megjelenik egy vékony hártya, elkezd pezsegni a lé vagy kellemetlen lesz az illata, akkor semmiképp se edd meg, inkább dobd ki.

ÍGY KÉSZÜL A TÖKÉLETES CSALAMÁDÉ TÉLIRE >>> 

Hozzávalók:

  • 3 kg káposzta
  • 2 kg vöröshagyma
  • 2 kg paprika
  • 2 kg uborka
  • szemes bors
  • egész egész kömény
  • babérlevél
  • 1 mk. borkén
  • 1/2 ek. nátrium-benzoát
  • 2,5 dkg só
  • 50 dkg cukor
  • 3 dl ecet

Elkészítés:

  1. A házi csalamádé elkészítéséhez a káposztát legyaluljuk, vagy szálasra vágjuk. A vöröshagymát, paprikát, uborkát karikára vágjuk.
  2. Egy nagy tálban a káposztát összekeverjük a hagymával, a paprikával, az uborkával, a borssal, a köménnyel és a babérlevéllel. Hozzáaadjuk a tartósítószereket, a sót és a cukrot, majd az ecetet és többször átkavarjuk, hogy minél jobban összeérjenek az ízek.
  3. A káposztát tarthatjuk nagy, fedeles edénybe, de kiadagolhatjuk befőttes üvegekbe is. Utóbbi esetében egy napig hagyjuk állni, hogy levet eresszen.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss