Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 dolog, amire figyelned kell, ha növényekkel díszíted a konyhád

default user icon
MME
Szeretnéd, hogy a konyhádban is ott zöldelljenek kedvenc szobanövényeid? Csupán néhány dolgot kell szem előtt tartanod, hogy túléljék a hőmérséklet-ingadozást, ne zavarjanak a munkában és még szépek is legyenek.

A konyhára hosszú ideig úgy tekintettünk, mint egy helyiségre, amelyet csupán a főzéshez és az élelmiszerek tárolására építettek. Mára azonban a legtöbb házban, lakásban egyfajta bázis, ami jól tükrözi a lakók személyiségét és ízlését. Ezért van, hogy szeretnénk barátságosabbá, otthonosabbá tenni a konyhát. Mutatjuk, hogy mire figyelj!

Locsolás: melyik típusba tartozol?

A legtöbb ember a növények gondozása terén két csoportba osztható: az egyik csoport a túlöntözőké, akik ha kell, ha nem, locsolják a virágokat. A másik csoportba pedig azok tartoznak, akik akár hosszú hetekig is elfeledkeznek arról, hogy meglocsolják a növényeiket. Te melyik csoportba tartozol? Ha előbbibe, akkor érdemes a virágot picit magasabb helyre tenni (például a szekrény tetejére), ahol nem éred el anélkül, hogy létrára állnál. Így biztos lehetsz benne, hogy hetente csak egyszer fogsz öntözni… Ha utóbbi csoport tagjait erősíted, és hajlamos vagy megfeledkezni a locsolásról, mindenképpen elérhető közelségbe, például a pultra tedd a virágot. Még nem tudod, hogy hogyan viszonyulsz majd a konyhai növényeidhez? Válassz örök túlélőket, amelyek jól viselik a túlöntözést és az aulöntözést is. Ilyen a vitorlavirág, az agglegénypálma és az anyósnyelv.

Vedd figyelembe a fényviszonyokat

Ha szeretsz kertészkedni, valószínűleg már tudod, hogy mely virágok érzik jól magukat a lakásodban. A konyhában, csakúgy, mint a ház többi részében, különbözőek lehetnek a fényviszonyok, ezért erre különösen ügyelned kell, amikor virágot választasz. Ha északi vagy keleti fekvésű a konyhád, és kevés közvetlen fény jut be, jó választás az afrikai ibolya. Szép, kedves növény, ami nem szereti az erős napfényt. De a napfényes konyhát kedveli az aloe is, ami ráadásul az egyik legellenállóbb növény. A szobai futóka viszont árnyékban érzi magát jól.

Mi a helyzet a párával?

A konyhából is lehet zöldellő oázist csinálni: a madárfészekpáfrány, a kroton, a buzogányfa, a szobapáfrány jól bírja a párát, és még az orchidea is szépen virágozhat. A pozsgás növények azonban nem érzik jól magukat a konyhában, így a kaktuszokat inkább vidd be a szobába.

mennyire vagy gondoskodó?

Vannak növények, amik akkor is nőnek, ha alig foglalkozol velük. Ilyen strapabíró növény például a borostyán, a zöldike vagy a filodendron. Mivel futónövények, nagyon jól mutatnak a konyhapolcon, lágyítják az összképet. 

szép és praktikus is

Ha a szépség mellett a praktikusság is szempont, nem maradhatnak ki a konyhádból a fűszernövények. Gondold végig, hogy miket használsz ízesítésre, és elsősorban olyanokat válassz! Metélőhagyma, petrezselyem, rozmaring, menta – ezek mind-mind remekül illenek a konyhádba és hasznukat veszed a sütésnél, főzésnél is.

Ajánljuk még:

 

 

 

 



Ezek is érdekelhetnek