Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ettől a teljesen hétköznapi hozzávalótól nem fő szét a krumpli

default user icon
MME
Ha szereted a burgonyát, biztosan tudod, hogy vannak kifejezetten főzésre ajánlott fajták. Ám könnyen előfordulhat, hogy nincs otthon ilyen, amikor szükséged lenne rá. Mutatjuk, hogy milyen egyszerűen megakadályozhatod, hogy a krumpli kásás legyen.

A főzni való burgonyákat „B” jelzéssel látják el. Ezek nem, vagy csak kissé főnek szét, textúrájuk közepesen finom, kissé lisztes, szappanos. Olyan fajták tartoznak ide, mint a Desirée, a Balatoni rózsa, a Hópehely, vagy a Red Scarlet. Szerencsés esetben tudsz válogatni az üzletben, és a receptnek megfelelő krumpli kerül a kosaradba. De előfordul, hogy nincs választék, vagy otthon derül ki, hogy más készül majd belőle, mint eredetileg gondoltad. Ekkor sincs baj, jöhet az egyik legsokoldalúbb konyhai alapanyag, amitől egyben marad minden burgonya!

Egyszerű hozzávaló, csodás hatás

És hogy mi ez az egyszerű alapanyag? Nem más, mint az ecet! Kb. 10 perc főzés után adj egy kis sót és kevés ecetet a vízhez. Az ecet vékony réteget képez a burgonya külső rétegén, megakadályozva, hogy pépessé váljon és szétessen főzés közben. (Az ecetsav lassítja a burgonyában lévő pektin lebomlását.)

Melyik ecetet válaszd?

Nincs rossz választás! A fehér ételecet, az almaecet vagy a borecetek mindegyike segít megőrizni a burgonya épségét. Ha az étel jellege miatt nem szeretnéd, hogy az ecet íze érződjön, a főzés végeztével öblítsd le a burgonyát – ezzel eltávolítod az ecet markáns ízét.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek