Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 3 legjobb ünnepi ital, amit karácsonykor elkészíthetsz

default user icon
MME
A karácsonyi ünnepség nem lehetne teljes néhány jól kiválasztott ital nélkül. De nem csak palackozott nedűket lehet a családi vagy baráti társaságnak kínálni, hanem mi magunk is készíthetünk valami igazán ütőset.

Eggnog

Az angolszász karácsony elképzelhetetlen enélkül a meleg ital nélkül. A tojáslikőrhöz hasonlatos eggnog a vacsora után, ajándéknyitás közben is kortyolható, de a szilveszteri partin is megállja a helyét. A tojásból és tejből készített, rummal gazdagított ital igazi csábereje és legfőbb csalárdsága a krémességében van, itatja magát, de ha nem vigyázunk csúnyán a fejünkbe száll. Az eggnog könnyen fűszerezhető, szegfűszeggel, szegfűborssal, vaníliával vagy egy kis fahéjjal. Gyerekbarát változatban is elkészíthető, csak a löttyintésnyi rumot kell kispórolni belőle.

Forralt cider

Ha már unjuk a forralt borok végtelen sorát, s végre valami mással rukkolnánk elő, akkor jó választás lehet a forralt cider. Veszélyességi foka megegyezik az eggnogéval, bár nem olyan selymes ital, de a lágy, alkoholtartalmát ügyesen palástoló cider szintén megtréfálhat bennünket. A forralt ciderbe ugyanazok az alkotóelemek kerülhetnek, mint a borba. Érdemes sok almával, szegfűszeggel és vaníliával készíteni, valamint tehetünk bele legalább két marék mazsolát is. A gyerekcider alapja természetesen az almalé, de nyugodtan kísérletezhetünk más gyümölcslevekkel, gyümölcsteákkal vagy ice teákkal, amik a nevük ellenére melegítve is finomak. A gyerekeknek szintén érdemes sok friss és aszalt gyümölcs hozzáadásával készíteni ezt az italt.

Puncs

Az angol tengerészek által megalkotott és azóta töretlen népszerűségnek örvendő, rum alapú italt sokféleképp elkészíthetjük. A lényeg, hogy megtalálható legyen benne az öt alkotóelem, az erős, azaz az alkohol, a gyenge (jó esetben víz, de ez lehet akár pezsgő is), az édes, a savanyú (citrusfélék) és a fűszer. A puncs könnyedén és kedvünk szerint alakítható, s ha nem ragaszkodunk a rumhoz és a gyenge alkotóelemeként valóban víz kerül az italba, akkor kitűnő keveréket alkottunk bármilyen gyerekzsúrra is.


Forró italok télire >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss