Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jönnek a digitális nyugták, eltűnnek a papíralapú blokkok Magyarországon

Több lépcsőben vezetik ki itthon a papíralapú nyugtákat, a helyüket pedig digitális blokkok veszik át.

Gyökeres változást hozhat a jelenlegi kasszarendszerben a digitális blokkok, azaz az e-nyugták megjelenése. Az új e-pénztárgép használatával már elektronikus formában is tud nyugtát adni a kereskedő, amelyhez a vásárló egy alkalmazáson keresztül férhet hozzá. A bizonylat elektronikus formában áll elő, papíralapú másolatot pedig csak akkor bocsátanak ki az üzletekben, ha azt a vásárló kifejezetten kéri.

Több lépcsőben vezetik ki a papíralapú blokkokat

A kormány tervei szerint 2024-től kezdődően, egy több évig tartó átmeneti időszakot követően vezetik ki a most is használt kassza- és nyugtarendszert. A kereskedőknek nem árt már most elkezdeni a felkészülést a szakemberek szerint, ugyanis a jelenleg működtetett online pénztárgépek csak papíralapú blokkokat képesek kiállítani – olvasható az Adózónán.

Mikor indul az új e-nyugtarendszer?

A korábbi hírek szerint az e-nyugta 2024 júliusában indulhat, és ekkor veszi kezdetét a négyéves tesztidőszak, amelyben párhuzamosan működik majd az új e-nyugta és a papíralapú rendszer is. A vásárlónak nem lesz szüksége külön regisztrációra, csupán egy okostelefonra és egy - szabadon választott - applikációra és azon keresztül elérik majd a digitális nyugtákat.

Ami legfontosabb: nem a papíralapú számla lesz digitális, hanem az e-nyugta lesz eleve elektronikusan hiteles, amit a vásárló, külön kérésre papíron is megkaphat – írtuk korábbi cikkünkben.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek