Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Eszméletlen drágulás jöhet idén: sajnos rengeteg termék lehet érintett

Nem alakult jól az egyik legnépszerűbb alapanyag, a kakaó termése, így rengeteg termék esetében várható brutális drágulás az előrejelzések szerint.

A legtöbb magyar háztartásban található egy doboz kakaópor, ugyanis nemcsak forró ital készíthető belőle, hanem kerülhet különféle süteményekbe is, mint például a brownie-ba vagy a kakaós csigába. A kakaóbab az alapja emellett rengeteg csokoládénak és édességnek, így várhatóan a boltokban kapható árucikkek zöme drágulni fog, ha bekövetkezik a szakértők előrejelzése.

A külföldi tudósítások szerint ugyanis egyre nehezebben lehet hozzájutni a jó minőségű kakaóhoz, mindezt tetézi további két dolog: az egyik, hogy a csokoládégyártók kifogynak az olcsón vásárolt készletekből, a másik pedig az, hogy a tavalyi év elején a kíméletlen esőzések hatására számos ültetvényen elrohadtak a kakaóhüvelyek, így jelentősen visszaesett a termelés Nyugat-Afrikában.

A heves esőzések hatására elszaporodtak a növényeket érintő betegségek, illetve a szél is befolyásolja, mekkora hozamot érnek el a kakaótermesztők. A szakértők becslései alapján ezek együttesen a kakaó és így a csokoládé drágulásához vezethetnek 2024-ben – írja az Index a Bloomberg cikke nyomán.

A világ kakaótermésének közel 60 százaléka két országból, Elefáncsontpartról és Ghánából származik, és bár a többi termelő (például Brazília vagy Ecuador) tervezik a termőterületek fejlesztését és bővítését, de mire az új ültetvények és fák termést hoznak, ez több évbe is beletelhet.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss