A krumplit megpucoljuk, megmossuk, vékony karikákra vágjuk. Nagyobb fazékba feltesszük főni annyi vízben, hogy ujjnyira ellepje. Ízlés szerint sózzuk.
Míg a krumpli fő, megpucoljuk és apró kockákra vágjuk a vöröshagymát. Serpenyőben felforrósítjuk a zsírt, és megpirítjuk rajta a hagymát. Félretesszük.
Amikor a krumpli megfőtt, hőálló edénybe töltve óvatosan leöntjük róla a vizet. Burgonyatörővel áttörjük, és közben annyi főzővizet adjunk hozzá, amennyit felvesz.
A tűzhelyet alacsony hőmérsékleten hagyjuk, rátesszük az edényt, amiben a krumplit összetörtük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, és jó alaposan elkervejük. Szinte dagasztjuk a főzőkanállal. Addig csináljuk, amíg a lisztet a krumpli teljesen "magába szívja".
Cseréptálba vagy bármilyen tűzálló tálba kevés hagymás zsírt teszünk, és a sűrű krumplis masszából zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk. Az edénybe egymás mellé helyezzük, hagymás zsírral meglocsoljuk.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 30-40 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük. Tálaláskor a dödöllét ízlés szerint tejföllel meglocsoljuk.