Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz igazán ízes és gazdag a csülkös bableves

default user icon
MME
A hűvös, őszi időben egyre jobban esnek a forró és tartalmas, húsos levesek, mint például bableves. Most mutatunk három tuti trükköt, amivel finomabb lesz, mint a nagyié!

A bablevest szinte mindenki imádja, hiszen nemcsak isteni finom, de nagyon kiadós, laktató fogás, ha friss kenyérrel vagy krumplis pogácsával esszük, nem is kell utána második, bőven elég egy könnyű túrógombóccal vagy palacsintával leöblíteni. Ha nagy adagot készítünk belőle, napokig eheti a család. Ráadásul a következő tippekkel ízesebb és gazdagabb lesz a leves, mint valaha!

3 tipp, hogy még finomabb legyen a bableves:

- Ha a csülkön kívül egy kis sertéslábat is hozzáadsz a leveshez, akkor sokkal egészségesebb és még ízesebb lesz  - hála a sertésláb magas kollagéntartalmának.

- Használj kétszer annyi fokhagymát, mint ami a receptben szerepel - írja a Ripost. A sok fokhagymával nem lehet mellélőni!

- Tegyél bele egy zellergumót, majd ha megfőtt, turmixold bele. Így a levesed sűrűbb, krémesebb és még finomabb lesz.

Csülkös bablves recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg tarkabab
  • 60 dkg füstölt csülök
  • 30 dkg füstölt sertésláb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 8 szem egész bors
  • 15 dkg fehérrépa
  • 15 dkg sárgarépa
  • 1 db zeller
  • 2 db babérlevél
  • 3 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 ek olaj
  • 1 mk pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • ecet
  • kevés tárkony

Elkészítése:

1. Főzés előtti este válogasd át a babot, mosd meg a csülköt és a füstölt sertéslábat. Külön tálba áztasd be őket hideg vízbe.

2. Másnap szűrd le, öblítsd le a húsféléket. A fokhagyma felét hámozd meg, a borssal együtt teatojásba zárd. A répaféléket tisztítsd meg, mosd meg és karikázd fel vagy vágd kisebb kockákra. A zellert pucold meg és vágd ketté.

3. Tedd fel főni a húst annyi vízbe, hogy ellepje, és fedő alatt mérsékelt tűzön főzd félpuhára, kb. 50 perc alatt. Add hozzá a babot, a babérlevelet és a teatojást, majd ha a bab is félig megpuhult ( kb. 20 perc), tedd bele a répákat és a zellert is a főzőlébe és az egészet főzd meg puhára.

4. Közben készítsd el a csipetkét: 10 dkg lisztet keverj el sóval, add hozzá a tojást, víz nélkül gyúrj belőle kemény tésztát, majd egy kis cipót formálj belőle. Lisztezett deszkára csipegesd.

5. A rántáshoz a fokhagymát tisztítsd meg és vágd nagyon apróra, vagy használj fokhagymanyomót. Pirítsd meg az olajon és a maradék lisztet add hozzá, 2 percig pirítsd. Húzd le a tűzről, szórd meg pirospaprikával, majd öntsd fel 3 dl hideg vízzel és keverd simára. A levesből vedd ki a zellert és turmixold össze.

6. Add hozzá a rántást és a zellert is a leveshez ezzel sűrítheted, fedő nélkül lassú lángon forrald fel. Szórd bele a csipetkét és néhány perc alatt lassan forralva főzd a leveshez. Végül egy kevés ecetet vagy citromlevet, tárkonyt és sót tegyél a bablevesbe. Távolítsd el a teatojást és a babérlevelet. A megfőtt húsokat vedd ki, csontozd ki, aprítsd fel és tedd vissza a levesbe.

7. A bablevest szedd mély tálba, tetejét zöldpaprika karikákkal, petrezselyemmel díszítheted. Tejfölt és kenyeret kínálj hozzá.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek