Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokoládés tartocska 

MME MME
> 90 perc
rafinált
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • 22 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 0,3 dkg mandulaliszt
  • 0,3 dkg holland kakaópor
  • 1 db tojás
  • 15 dkg vaj
  • A cremeux-hez:
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 20 dkg étcsokoládé /70%-os/
  • 2 db tojás
  • 1 ek porcukor
  • 1 db citrom
  • A csoki mousse-hoz:
  • 15 dkg tejcsokoládé
  • 1,5 dl tejszín

Elkészítés

  1. A pitéhez sütőt előmelegítjük 180 fokra. A liszet a porcukrot, a sót, a kakaóport és a manduallisztet összeszitáljuk. A száraz anyagokhoz hozzákeverjük az enyhén felvert tojást, majd hozzádolgozzuk a tésztához a vajat is. Gyorsan dolgozzunk, mert a kezünk melegétől olvad a vaj és elpuhul a tésztánk. A tészta állag így is elég puha lesz. Amint összegyúrtuk a tésztát, betesszük a hűtőbe 30-50 percre hűlni. A pihentetett tésztát kinyújtjuk 0,5 cm vastagságúra. A pite korongokat a tart formával kiszúrjuk.
  2. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tart formákat rátesszük a tepsire. A tészta korongokat óvatosan beletesszük a tart formákba. A tart oldalához a kinyújtott tésztából hosszú csíkokat vágunk. Óvatosan beletesszük a formába és méretre vágjuk.  Kissé megnyomkodjuk a tésztát, hogy a formához teljesen odatapadjon. Villával megszurkáljuk a tésztát, majd betesszük a sütőbe 10-12 percre. A teljesen kihűlt kosárkákat leszélezzük, ez annyit jelent, hogy egy reszelővel lereszeljük a korongok tetejét.
  3. A cremeux-hez a tejet és a tejszínt felforraljuk. A csokoládét felapírtjuk pici darabokra. A tojásokat és a porcukrot elkeverjük. A forró tejes keveréket nagyon óvatosan hozzácsorgatjuk a tojásos keverékhez. Folyamatosan keverjük. A keveréket visszaöntjük a forralóba és folyamatosan keverjük, amíg eléri a 76 fokot. Ha nincs hőmérőnk ellenőrizzük az állagát, ha sodó állag van elkészült.
  4. A tejes, tojásos keveréket ráöntjük a felaprított csokoládéra, és gyorsan elkeverjük. Ahogy hűl, látszik az állagváltozás, sűrűsödik. A csokoládés krémhez végül hozzákeverjük a citrom reszelt héját. Betöltjük habzsákba aminek a végén 234-es dekorcső van. Tegyük hűtőbe 40-50 percre.
  5. A csokoládét felolvasztjuk mikróban, majd kézmelegre hűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A langyos csokoládéhoz ami még folyik, de már nem forró lassú, íves mozdulatokkal hozzákeverjük a tejszínhab felét. Eldolgozzuk, végül a maradék tejszínhabot is beledolgozzuk. Habzsákba töltjük és hűtőbe tesszük felhasználásig.
  6. A mini tartokat megtöltjük a csokoládé krémmel. A csokoládés tejszínhabból a tart tetejére tekerünk egy nagyobb halmot, végül a csokoládé krémmel nagyon lassú mozdulatokkal körbe tekerjük a csokihabot. 

Videó! Így készítheted el a csokis tartocskákat! >>> 

Megjegyzés

Ide Süss! Violettának, a Mindmegette.hu különdíjasának a receptje. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss