Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hungarikum a javából! Isteni csikós tokány, aminek a sűrű szaftja tunkolásért kiált

default user icon
MME
Ha egy igazi magyaros, szaftos fogásra vágysz, akkor a csikós tokány lesz a te ételed. Előnye, hogy egyszerű elkészíteni és egy ízig-vérig hazai fogásnak számít. Egyenesen oda leszel ezért a hagymás, paprikás, szalonnás, tejfölös főételért, ha még nem tartozik a kedvenceid közé. Íme, a recept:

A csikós tokány a magyar konyha egyik meghatározó fogása, ráadásul a legősibb hazai ételek között tartják számon. Ha már a könyöködön jönnek ki a különféle pörköltvariációk, de továbbra is magyaros vonalon mozognál a konyhában, akkor készítsd el ezt a szuper tokányt. Frissen főtt tésztával, esetleg házi nokedlivel tálalva az igazi, na de a kovászos uborkát se feledd tálalásnál.

Érdekesség, hogy gyakran csíkos tokányként is emlegetik, ennek oka pedig nem más, mint a csíkokra vágott hús. Igaz, hivatalosan még nem hungarikumként tartjuk számon, de mi előre megelőlegeztük neki ez a címet. Sokan a hortobágyi csikósoktól származtatják.

Hozzávalók:

  • 15 dkg füstölt kenyérszalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db t. v. paprika
  • bors
  • 80 dkg szeleteltet sertéslapocka
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. pirospaprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 ek. tejföl
  • 1 ek. liszt

A CSIKÓS TOKÁNY PONTOS RECEPTJÉT ITT TALÁLOD >>> 

Elkészítés:

  1. A szalonnát 3-4 milliméteresre csíkozzuk; a hagymát meghámozzuk, felkockázzuk; a paprikát megmossuk, felszeleteljük, majd a hagymához hasonló méretűre vágjuk; a hússzeleteket enyhén átlósan7-8 milliméteres csíkokra vágjuk; a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk; végül a paradicsomot is megmossuk, és felkockázzuk.
  2. Egy magas falú serpenyőben a szalonnát alacsony fokozaton, időnként kevergetve pár perc alatt átlátszóra pirítjuk, ezután hozzáadjuk a vöröshagymát, és együtt tovább dinszteljük. Hozzáadjuk a paprikát is, megborsozzuk, és addig pároljuk, amíg az alap opálosan áttetsző nem lesz.
  3. Ezután hozzáadjuk a tokányhúst, sózzuk, de csak óvatosan, mert a szalonna is sós, és fehéredésig pirítjuk. Ízesítjük a fokhagymával, majd fűszerezzük a pirospaprikával, alaposan elkeverjük, és a kockázott paradicsomot is beletesszük. Ezzel is jól elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd lefedjük, és takaréklángon nagyjából 60-70 perc alatt puhára pároljuk.
  4. Ha megpuhult, egy kis tálba kanalazzuk a tejfölt, hozzáadjuk a lisztet, és habverő segítségével csomómentesre keverjük, majd hőkiegyenlítéssel a raguhoz öntjük. Pár percig kevergetve készre főzzük a tokányt.
  5. Melegen, általában nokedlivel vagy tésztával, esetleg rizzsel és savanyúsággal fogyaszthatjuk ezt a szaftos-ízes megunhatatlan ősi ragut.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss