Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bográcsgulyás

MME MME
1 4/5
bonyolult
átlagos
8 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vöröshagymát apróra vágva a bogrács aljára szórjuk. A húst megtisztítva, kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és a hagymára teszszük. Felöntjük vízzel, és erős tűzön főzni kezdjük. Ha felforrt, hozzáadjuk a sót és a paprika felét. A habot nem szabad leszedni, idővel szépen letisztul.
  2. Egyenletes tűzön főzzük, amíg a hús majdnem puha. Ekkor hozzáadjuk a hámozott, egyforma hasábokra vágott burgonyát. Ennek főzési ideje kb. 20 perc. Az utolsó percekben hozzáadjuk a paprika másik felét, ettől lesz szebb színe. További 10 percig főzzük, majd leemeljük a tűzről.

Megjegyzés

Többféle húsból még jobb. Puha hátszín, marhanyak, lapocka, szegy stb. Ha van, piros csöves paprikát is jó beletenni. Valamikor a szabadban dolgozók főzték így. Elég hozzá egy edény, csak a tűzre kellett ügyelni, közben végezhették a munkájukat. Csipetkét lehet belerakni, minden egyéb vétek. Friss fehér kenyér és testes vörösbor illik hozzá. A receptet Erdei Ferenc Népi ínyesmesterség című könyvecskéjéből plagizáltam. Nagyon finom, leve aljától a tetejéig homogén. Tapasztalatom viszont, hogy frissen az igazi, másnapra nem érdemes hagyni, sem előre megfőzni. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss