Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sárgaborsó-gulyás

120 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 2,5 literhez:
  • 50 dkg marhalábszár vagy nyaka - kockázva
  • 25 dkg sárgaborsó - előre beáztatva
  • 20 dkg sárgarépa - aprítva
  • 10 dkg zellergumó - aprítva
  • 20 dkg krumpli - hámozva, kockázva
  • 1 nagy vöröshagyma - finomra aprítva
  • 3-4 gerezd fokhagyma - zúzva, aprítva
  • 5 dkg zsír vagy olaj
  • kb. 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • kb. 1 mokkáskanál őrölt bors
  • kb. 1 teáskanál zöldséges ételízesítő
  • 1 csokor petrezselyemzöld, csokorba kötve
  • 2 babérlevél
  • ízlés szerint citromlé
  • Levesbetétnek nokedli:
  • 1 tojás
  • liszt - amennyit felvesz
  • pici só
  • vagy
  • 1 marék száraz apró tészta

Elkészítés

Elkészítés: Forró zsiradékban a vöröshagymát megdinsztelem, majd benne a fokhagymát is. Meghintem a pirospaprikával, azonnal hozzáadom a húst, és magas hőfokon fehéredésig pirítom. Felengedem annyi meleg vízzel, amennyi bőven ellepi. Sózom, borsozom, ízesítem a babérral, petrezselyemmel, a húst jó félpuhára főzöm.

Hozzáadom a sárgaborsót, a répát, zellert, kiegészítem még annyi vízzel, amennyi levest szeretnék, utána fűszerezem, és tovább főzöm, amíg együtt minden megpuhul. Utoljára adom hozzá a krumplit, pár perc múlva beleszaggatom a nokedlit, együtt készre főzöm, kevés citromlével ízesítem, és rövid pihentetés után tálalom.

Megjegyzés

A sárgaborsót - mielőtt a leveshez adnám - bő vízben felforralom, a habos vizet leöntöm, és úgy adom a leveshez - kíméletesebb.

Ezt a levest a részben szétfőtt borsó sűríti, de ez a fajta sehogy sem akart szétfőni. Néztem a csomagolását, szláv eredetű borsó volt, érdeklődtem, hiánycikk a magyar borsó mostanában.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss