Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül Bernáth József mennyei rozé kacsamelle káposztás rétessel

default user icon
MME
Rozé kacsamell káposztás rétessel és mandulás almával: ezt az ínycsiklandó fogást készítette el Bernáth József séf az Európai Friss Csapat program idei utolsó sajtóworkshopján. A főzésben részt vett Győrffy Balázs a NAK elnöke, Fülöp Lili, a program dietetikusa, Kozák Luca, Európa-bajnoki ezüst érmes gátfutó, Soopfie és Sajt32 influencerek, valamint a program során megválasztott Zöldség- Gyümölcs Hősök, akiket gyerekek is elkísértek.

Az Európai Friss Csapat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, 2021-ben indult, a sikeres Európai Friss Kalandok folytatásaként, amely 2018-2020 között futott, így tulajdonképpen hat éve kampányol azért, hogy a gyerekek, a fiatalok és a családok ismereteit bővítse a zöldségekkel, gyümölcsökkel kapcsolatban. Az idei kampány záróeseményén Bernáth József, a program gasztro-nagykövete őszi ízvilágú, káposztás-almás receptjét készítették el és kóstolták meg a résztvevők.



A Bernáth szerint a káposzta és az alma is a magyar konyha népszerű, ráadásul egészséges alapanyagai, de mégis ritkán használjuk őket a megszokott, jól bevált ételeken kívül máshoz. Pedig mindkét alapanyag sokféleképpen elkészíthető.

„Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek is megkóstolják az ezekből készült ételeket, akkor érdemes őket bevonni a főzés előkészületeibe, vagy akár a főzésbe is! Én a káposzta darabolásakor rendszerint nyersen megeszem a torzsáját, ami ha friss, egy kellemesen édes csemege, akár uzsonnára is. Természetesen a torzsa mellett a káposztalevél is fogyasztható nyersen: fel is lehet tekerni szeletelt sajttal, vagy akár tonhalkrémmel is! ” – mondta el Bernáth József.

Íme Bernáth József rozé kacsamelle, káposztás rétessel

Hozzávalók:

A kacsamellhez:

  • 2 db kacsamell
  • 2-3 g finom só
  • 5 g kacsazsír


A káposztás réteshez:

  • 500 g lila káposzta
  • 25 g kacsazsír
  • 60 g kristálycukor
  • 3 g finom só
  • 35-40 g almaecet
  • 1 g őrölt kömény
  • 3 réteslap
  • 75 g vaj
  • 1 db tojásfehérje


A mandulás almához:

  • 30 g darabolt mandula
  • 20 g kristálycukor
  • 2 db jonatán alma
  • 10 g vaj

A tálaláshoz:

  • néhány levél madársaláta

 

Elkészítés:

  1. A lila káposzta torzsáját eltávolítjuk, és a káposztát vékony szálakra vágjuk. Egy vastag falú edényben felhevítünk három evőkanál kacsazsírt, és beleszórjuk a cukrot. A lábast mozgatva addig melegítjük, amíg a zsírban a cukor mogyoróbarna színűre karamellizálódik. Ekkor beletesszük az összevágott káposztát, fürgén átforgatjuk, sózzuk, majd ráöntjük az ecetet. Ha a sótól nem enged elég levet, egy kevés vizet is önthetünk rá. Hozzáadjuk az őrölt köményt, és addig pároljuk, hogy még legyen roppanása a káposztának. Ez fedő alatt körülbelül 10-12 perc. Ezt követően hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A réteslapok kenéséhez felolvasztjuk a vajat, majd hozzákeverjük a tojásfehérjét. A réteslapokból három darabot rétegzünk egymásra – mindegyik közé bátran kenünk a tojásfehérjés vajból. Amikor ugyanis sül a rétes, a tojásfehérje megkeményedik, így nem csúsznak majd el a tésztarétegek egymáson. A rétegezett réteslap hozzánk közel eső részére rászedjük a kinyomkodott káposztát, elegyengetjük, és lazán, de esztétikusan feltekerjük. Kettőnél többször ne hajtsunk rá tésztát, mert akkor nyers marad! A felesleges tésztát nyugodtan vágjuk le egy késsel. A rétesek tetejét (és szélét is) megkenjük a tojásfehérjés vajjal, megszurkáljuk villával, és 195 °C-ra előmelegített sütőben 16−24 perc alatt készre sütjük. Felszeletelés előtt érdemes kissé visszahűteni.
  3. A kacsamelleket átnézzük, a tollkezdeményeket, tokokat eltávolítjuk, az inas részeket levágjuk a húsról. Egy centi távolságban átlósan beirdaljuk a bőrét. Lehetőleg csak a zsíros részéig vágjunk bele − a húsba ne! Egy közepesen forró, száraz serpenyőben a bőrével lefelé kezdjük el sütni. Az elején kissé megmozgatjuk a melleket, hogy kellő mennyiségű zsír süljön ki belőlük, így nem fog megégni a bőr. Ha pedig túl sok zsír sülne ki, akkor azt öntsük le egy kis edénybe – így gyorsabban sül majd a bőr ropogósra. Ez körülbelül másfél-két percet vesz igénybe. Ekkor megfordítjuk a melleket, és a húsos oldalukat is megpirítjuk. Bátran sózzuk a bőrös és a húsos felét is.
  4. A sütőt előmelegítjük 100−110 °C-ra. A megpirult melleket a bőrös oldalukkal felfelé egy tepsire helyezett tálaló karikára, vagy egy alufóliából hajtott gyűrűre ültetjük, majd 16−18 percre betesszük a sütőbe. Azért nem direkt a tepsire tesszük, hogy ne ázzon a hús a kifolyó lében. A serpenyőt elöblítjük és szárazra töröljük, mert a tálalás előtt még szükségünk lesz rá.
  5. A 16−18 perc leteltével a melleket kivesszük a sütőből, felmelegítjük a félretett serpenyőt, és egy kevés kacsazsíron (vagy a mellből kisült zsíron) pár másodperc alatt újra ropogósra sütjük a kissé visszapuhult bőrt. Ezután újra a bőrével felfelé legalább két-három percig pihentetjük a húsokat a felszeletelés előtt. A serpenyőt melegen tartjuk.
  6. Az almát megpucoljuk, kimagozzuk, és cikkekre vágjuk. A serpenyőben világosbarnára pirítjuk a mandulát, majd kiöntjük egy tálkába. A forró serpenyőben karamellt készítünk, belehelyezzük az almacikkeket, majd a hideg kocka vajakat is. Enyhén sózzuk. Ahogy elkeveredik a vaj a karamellel, megszórjuk a pirított mandulával, és tálalhatunk is.
  7. A pihentetett kacsamelleket vékony szeletekre vágjuk. Könnyebb szeletelni, ha a bőrös felükkel fektetjük a deszkára. Utána viszont rögtön fordítsuk vissza, hogy ropogós maradjon! A rétest tetszőleges darabokra vágjuk, teszünk a kacsa mellé két-három szeletet, majd a mandulás almával és a salátával fejezzük be a tálalást.

 

Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa főzés közben elmondta, hogy az őszi időszakban, mind az alma mind a káposzta alapvető az egészségünk megóvása érdekében, ugyanis rengeteg vitamint tartalmaznak.

„A káposztának és az almának is szezonja van ilyenkor, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőlük. Nagy mennyiségben tartalmaznak rostokat, az almában található pektin (vízben oldódó rostanyag) ráadásul a bélflóránkra is remek hatást gyakorol! A káposzta, főleg savanyúság formájában nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz, mely a hideg idő közeledtével kiemelt fontosságú az immunvédelem szempontjából. Antioxidáns tartalmuknak számos pozitív hatása van a betegségmegelőzésre vagy akár a szív- és érrendszerre, illetve az idegrendszerre is. Mivel a káposzta és az alma is sokféle módon elkészíthető, érdemes beépíteni őket a napi étkezéseinkbe: akár levesként, köretként, főételként. Az almát nyersen kisétkezésekre is fogyaszthatjuk, a káposztából pedig finom saláta is készülhet. A káposztát érdemes köménnyel fűszerezni, mert nemcsak az íze passzol hozzá nagyon jól, hanem még az emésztést is segíti."


 

Az Európai Friss Csapat weboldalán és közösségimédia-felületein még számos finom és egészséges zöldséges, gyümölcsös recept érhető el. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss