Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ayran, a török joghurt: frissítő, emésztést segítő ital, amit otthon te is elkészíthetsz

Ayran, vagyis a török joghurt, egy olyan nemzeti ital, amelyet jól ismerhetünk az idehaza is népszerű török sorozatokból. Remek ízű és hihetetlenül egészséges, a nyári melegben kiváltképp frissítő ital, amit otthon is könnyen le lehet készíteni.

Az ayran az egyike azon szavaknak, melyeket jól ismerhetnek a török sorozatok rajongói, hiszen a népszerű szériák sztárjai rendszeresen fogyasztják a habzó, fehér italt, és eszik a böreket, a simitet és csipegetik az édes lokumot.

A török sorozatok hatására Európa egyre több országában megjelent a boltok polcain, pontosabban a tejhűtőkben az ayran, melyet könnyen, akár mi magunk is elkészíthetünk. Az ayran, vagyis a törökök nemzeti itala ugyanis mindössze három összetevőből készül. Hihetetlenül frissítő és egészséges, de ami a legfontosabb, jó hatással van az emésztésre!

Mi az ayran?

Az ayran egy török joghurtital, ami ahogy a neve is elárulja, joghurtból készül. A zsíros joghurtot hideg vízzel (esetleg jégkockával) és sóval habosra keverik és pohárba töltve fogyasztják. Kínálják csak úgy, hűsítő vagy szomjoltó italként a nagy nyári melegben, de egyes éttermekben picike pohárba öntve aperitifként kerül az asztalra. A joghurt a benne lévő probiotikumoknak köszönhetően támogatja a bélflórát, az emésztést.

Miért érdemes ayrant inni?

Nagyobb fizikai megterhelés (például sportolás) után sokszor érezhettük, hogy pusztán a víz nem képes csillapítani a szomjúságot, és nem véletlen, hogy a különböző versenyek során izotóniás italokat kínálnak, hogy a futók pótolni tudják a kiizzadt sót, ásványi anyagokat.

Az ayran tökéletes választás nagy melegben vagy sportolás után, ugyanis a hideg vízzel habosra kevert sós joghurt friss, hűsítő, mindemellett tápláló ital. A joghurtnak köszönhetően az ayranban található magas minőségű tejfehérje, kalcium, kálium és magnézium, valamint B6- és B12-vitamin is.

A joghurt emellett probiotikumban gazdag, ezek a baktériumok pedig jótékony hatással vannak a bélrendszerre. Ezért kínálják egyes éttermekben a fűszeres, nehéz ételek előtt emésztést segítő italként – olvasható a breezykitchen cikkében.

Az ayran elektrolitokat is tartalmaz, ezek pedig szükségesek a szervezet egészséges működése szempontjából. Ha hiány lép fel belőlük, akkor izomgörcsöt, fáradtságot tapasztalhatunk.

Hogyan készül az ayran?

Az ayrant otthon villámgyorsan elkészíthetjük, sőt ízlésünk szerint változtathatjuk, hogy mennyire legyen krémes, sűrű, vagy éppen híg, valamint a sósságát is mi szabályozhatjuk! A házi ayran hűtőben egy-két napig eláll, de érdemes csak egy-két pohárral készíteni belőle, amit rögtön el is fogyasztunk.

Íme egy remek és pofonegyszerű ayran recept >>>

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss