Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 meglepő dolog, amire jó a gyömbér - a megfázás kezelésén túl!

Bár manapság leginkább a távol-keleti ízvilág egyik sarokköveként tekintünk rá, valójában a gyömbér, egészen a századforduóig a magyar konyhának is szerves része volt. Itt az ideje, hogy újra beépítsük a hétköznapjainka, hiszen a pikáns kis gumó számos fantasztikus élettani hatásal bír. Nézzük a legfontosabbakat!

A gyömbérről köztudott, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal - de nézzük mit jelent ez konkrét számokban.  100 g friss gyömbérben

  • 17 mg kalcium
  • 4 mg C-vitamin
  • 11 g szénhidrát
  • 0,7 g zsír
  • 330 mg kálium
  • és mindössze 61 kcal rejlik. 

 

Nézzük mire mindenre jó ez a sokoldalú gumó! 

  1. A GYÖMBÉR TÁMOGATJA AZ EMÉSZTÉST
    A gyömbérben lévő fenolos vegyületek csökkentik a bélirritációt, és segítik a tápanyag felszívódását. Fogyasztása elősegíti a nyál- és epe termelődést. Egy tanulmány szerint az étkezés előtt 1,2 gramm gyömbérpor fogyasztása felgyorsítja a gyomor kiürülését és 50 százalékban csökkenti az emésztési panaszokat.
  2. CSÖKKENTI AZ ÉMELYGÉST
    Gyömbértea vagy nyers gyömbér fogyasztása javasolt émelygés esetére is. A kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen, de a kismamák reggeli rosszullétére is kitűnő "orvosság".
  3. ENYHÍTI A FÁJDALMAT
    Klinikai vizsgálatok szerint a napi gyömbér fogyasztás 25 százalékkal csökkenti az izomfájdalmat. Gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi problémákra is alkalmazzák és nagyon hatásos a menstruációs görcsök ellen is.
  4. CSÖKKENTI A VÉRCUKORSZINTET
    2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél figyelték meg, hogy ha naponta 2 gramm gyömbérport elfogyasztottak, akkor egy hónap múlva 10 százalékkal csökkent a cukorszintjük. A gyömbér fogyasztásával a cukorbetegségek által kiváltott szövődmények is megelőzhetőek.
  5. CSÖKKENTI A SZÍVBETEGSÉG KOCKÁZATÁT
    Csökkenti a magas vérnyomást, és mivel a gyömbérnek vérhígító hatása is van, ezáltal csökkenti a vérrögképződés kockázatát és a koleszterinszintet is.
  6. SEGÍTHET A RÁK MEGELŐZÉSÉBEN
    A gyömbér egyik fő összetevője, a gingerol. Egyes kutatások szerint ez a vegyület a rákos megbetegedések, különösen a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkentheti.
  7. JAVÍTJA AZ AGYI MŰKÖDÉST
    Egy publikáció szerint a középkorú nőknél a napi gyömbérfogyasztás javítja a kognitív funkciókat, a memóriát, a reakcióidőt, a megfigyelőképességet.

Ha meggyőztünk, itt találsz 4 szuper ötletet a gyömbér felhasználásra, ha pedig egy IGAZÁN FINOM GYÖMBÉRTEA  receptet keresel, azt itt találod >>>

Ezek is érdekelhetnek