A gyömbérről köztudott, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal - de nézzük mit jelent ez konkrét számokban. 100 g friss gyömbérben
- 17 mg kalcium
- 4 mg C-vitamin
- 11 g szénhidrát
- 0,7 g zsír
- 330 mg kálium
- és mindössze 61 kcal rejlik.
Nézzük mire mindenre jó ez a sokoldalú gumó!
- A GYÖMBÉR TÁMOGATJA AZ EMÉSZTÉST
A gyömbérben lévő fenolos vegyületek csökkentik a bélirritációt, és segítik a tápanyag felszívódását. Fogyasztása elősegíti a nyál- és epe termelődést. Egy tanulmány szerint az étkezés előtt 1,2 gramm gyömbérpor fogyasztása felgyorsítja a gyomor kiürülését és 50 százalékban csökkenti az emésztési panaszokat. - CSÖKKENTI AZ ÉMELYGÉST
Gyömbértea vagy nyers gyömbér fogyasztása javasolt émelygés esetére is. A kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen, de a kismamák reggeli rosszullétére is kitűnő "orvosság". - ENYHÍTI A FÁJDALMAT
Klinikai vizsgálatok szerint a napi gyömbér fogyasztás 25 százalékkal csökkenti az izomfájdalmat. Gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi problémákra is alkalmazzák és nagyon hatásos a menstruációs görcsök ellen is. - CSÖKKENTI A VÉRCUKORSZINTET
2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél figyelték meg, hogy ha naponta 2 gramm gyömbérport elfogyasztottak, akkor egy hónap múlva 10 százalékkal csökkent a cukorszintjük. A gyömbér fogyasztásával a cukorbetegségek által kiváltott szövődmények is megelőzhetőek. - CSÖKKENTI A SZÍVBETEGSÉG KOCKÁZATÁT
Csökkenti a magas vérnyomást, és mivel a gyömbérnek vérhígító hatása is van, ezáltal csökkenti a vérrögképződés kockázatát és a koleszterinszintet is. - SEGÍTHET A RÁK MEGELŐZÉSÉBEN
A gyömbér egyik fő összetevője, a gingerol. Egyes kutatások szerint ez a vegyület a rákos megbetegedések, különösen a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkentheti. - JAVÍTJA AZ AGYI MŰKÖDÉST
Egy publikáció szerint a középkorú nőknél a napi gyömbérfogyasztás javítja a kognitív funkciókat, a memóriát, a reakcióidőt, a megfigyelőképességet.