Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha leteszed a piát, ezzel a durva mellékhatással számolhatsz

default user icon
MME
Ha tartod a száraz januárt, vagy úgy döntöttél, végleg leteszed a poharat, egy furcsa és meglepő mellékhatással is számolnod kell: valószínűleg jobban kívánod majd az édességet. Hogy miért? Ennek jártunk utána.

Az édesség utáni vágy megnövekedése az alkoholmentes időszak elején ismert jelenség: egy 150 alkoholfüggő beteg bevonásával végzett 2016-os tanulmány során a kutatók azt találták, hogy a betegek jelentős többsége több csokira és egyéb édességre vágyott miután abbahagyta az alkoholfogyasztást. Pontosabban azok a betegek, akik három hétig nem ittak, arról számoltak be, hogy háromszor több csokoládét fogyasztottak, mint azok, akik folytatták az ivást.

A jelenség egyébként nem csak alkoholbetegek esetében figyelhető meg, hanem azoknál is, akik rendszeresen fogyasztanak alkalmanként alkoholt. Ahhoz, hogy megértsük, miért van ez így, érdemes egy picit utánajárni a fiziológiai és pszichológiai tényezőknek.

Mi történik a szervezetedben, amikor alkoholt fogyasztasz?

Az alkohol nyugtat, ellazít, sőt euforikus állapotba is hozhat, ami miatt könnyű újra és újra a pohár után nyúlni. Egész pontosan az történik, hogy az alkohol növeli a vércukorszintet, ami beindítja a dopamint termelést – a dopamint pedig, mint tudjuk, boldogsághormonnak is nevezik, mivel elégedettségérzetet, illetve boldogságot vált ki. A dopamin emellett csökkenti az agy kiterjesztett amygdalájának aktivitását, amely szabályozza érzelmeket és a stresszreakciókat. Ha valaki az alkoholtól várja, hogy oldja a szorongását vagy a negatív érzelmeit, akkor az ivás abbahagyása utána az agy más ingerek után néz. Ezt nevezeik „helyettesítő függőségnek”. A cukor, különösen a szacharóz, a cukor legegyszerűbb formája (amely gyakran megtalálható a savanyú cukorkákban és a szénsavas üdítőkben) jó helyettesítők, mert ugyanúgy kiváltja a dopamin felszabadulását és növeli az pozitív érzéseket.

Alkohol helyett édesség?

Akár édesszájú vagy, akár viszonylag kevés édességet fogyasztasz, ha lemondasz az italról, szinte biztosan megnő a cukoréhség. Miért? Nos, az alkoholnak nagyon magas a cukortartalma: ha nem iszol, nem jut a szervezeted édességhez, és vágyakozni kezdesz az édes íz után. Az is előfordulhat, hogy extra édességadagok után nyúlsz, mert az agy hozzászokott a cukorevés (ivás) okozta kellemes érzésekhez. Ha nincs alkohol, az agy valami más dolgot kezd keresni, ami stimulálja az örömért felelős területét. Erre pedig tökéletes az édesség. Az, hogy mennyire erős az inger, a vágyakozás, egyedi.

Meddig tart a vágy?

Nem mindenki tapasztal cukoréhséget az alkoholról való lemondás után, és nem minden cukoréhségtől szenvedő válik cukorfüggővé. Általánosságban elmondható, hogy minél többet iszik valaki, annál jobban kívánja azt az italt, és végső soron annál jobban vágyik a cukorra vagy más hasonló anyagra, amikor abbahagyja az ivást. Jó hír, hogy általában ezek az új vágyak csak néhány héttől néhány hónapig tartanak.

Mit tehetsz, ha rád tör a falásroham?

Akár a száraz január miatt hagytad abba az ivást, akár végleg ki akarod zárni az alkoholt az életedből, van néhány egyszerű módszer a cukor utáni sóvárgás csillapítására. A szakemberek szerint a dopamint más hangulatjavító tevékenységgel lehet pótolni, mint példásul testmozgással: sétával, kirándulással, de jó lehet a művészkedés vagy valamilyen kreatív elfoglaltság is. A lényeg, hogy olyan tevékenységet válassz, ami olyan boldogsághormonokat szabadít fel a szervezetedben, mint a szerotonin, a dopamin, az endorfin és az oxitocin . 

A strukturált rutin, azaz az elegendő alvás (ami ideális esetben 7 vagy több óra), és a napi három kiegyensúlyozott étkezés szintén segíthet a sóvárgás leküzdésében. Hasznos az is, ha elhagyod a szacharózt az étrendedből, amely olyan finomított édességekben található, mint a fagylalt és a készen kapható édességek, mert minél több cukrot fogyasztasz, annál inkább kívánod újra és újra.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, néhány hét után az erős cukoréhség elmúlik, és marad az alkoholmentes élet és az ezzel járó számtalan egészségügyi előny.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

SZÁRAZ JANUÁR: EZÉRT ÉRDEMES LEMONDANI AZ ALKOHOLRÓL AZ ÉV ELSŐ HÓNAPJÁBAN>>> 

 

 

Ezek is érdekelhetnek