hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 egyszerű tipp, így főzz tökéletes tésztát!

default user icon
MME
Tésztáz főzni mindenki tud - gondolhatnánk, ám sokszor mégsem sikerül az olaszoktól megszokott finom tésztát elkészíteni. Hogy miért? Mert olajat öntünk a főzővízbe, vagy mert lemossuk a kifőtt a tésztát? Tésztafőzési technika következik (nem csak) kezdő háziasszonyoknak!

A tésztafőzés pofonegyszerű – gondolja az ember, mégis ősrégi rossz beidegződések szállnak tovább generációkon át. Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a tésztafőzési technikák, amiket érdemes újragondolni.

1. Al dente

Az olaszok esküsznek rá, hogy így a legfinomabb, és miért ne hinnénk nekik? Ha egyszer kipróbálod, te is érezed majd a különbséget: az al dente, azt jelenti, hogy fogkemény állagú a tészta. Már nem roppan, de még nem puha, omlós. Ezt az állagot úgy érheted el, ha pontosan annyi ideig főzöd, ameddig a csomagoláson feltüntették – és megfogadod a további tanácsokat.

2. Ne spórolj a vízzel!

A tészta al dente állagát úgy érheted el könnyen, ha mindig sok vízben főzöd. A laza hozzáállás, hogy elég az 3 dl víz a négy adag tésztához, most nem igaz: minél több vízben főzöd, annál finomabb a tészta. (Cirka: fél kiló tésztához 6 liter vizet főzz fel.)

3. Türelem!

Mindig forró, lobogó vízbe dobd a száraz tésztát! Ha előbb bedobod a vízbe, akkor kiázik, szétázik, ízetlenné válik.

4. Só-kérdés

Mindig sós vízben főzzük ki a tésztát! Akkor is, ha az öntet, amit hozzá készíted sós, a tészta főzővizét meg kell sózni. Ez akkor is igaz, ha a főtt tésztát aztán édes verzióban készíted el.

5. Ne olajozz!

Nem, nem öntünk olajat a főzővízhez azért, hogy ne ragadjon össze a tészta. Ez megváltoztatja a tészta állagát, bezsírozza a tészta szélét, ami miatt a tészta később nem tudja magába szívni az öntetet.

6. A spagetti kilóg a vízből

Beletetted a spagettit a vízbe, de az utolsó egyharmada kilóg a vízből. Mit teszel hát? Széttöröd – úgy a biztos. Inkább várj! Pár perc és a spagetti alsó rész megpuhul, és a vége belecsúszik a főzővízbe.

7. Nem kell öblíteni!

Berögzült rossz szokás, hogy a kifőtt tésztát leszűrjük, majd leöblítjük vízzel. Miért? Koszos? Miért, hogy elhűtsük? Sokan úgy vélik, ha nem ölbítik le, összeragad – így igaz! Ezért kell leszűrés után olajat önteni rá. Főzés során a tésztából keményítő fő ki a főzővízbe, amelyből szűrés után marad a tészta szélén – ez a keményítő segít abban, hogy a mártás, amit tésztára öntesz a tésztához tapadjon. Ám, ha leöblíted a főtt tésztát vízzel, lemosod róla a keményítőt, és gumis állagú tészta lesz a végeredmény, ami nem veszi fel az öntetet.

8. Most olajozz!

A tészta megfőtt, leszűrted, öntsd rá pár csepp olívaolajat és forgasd át a tésztát. Így nem ragad össze, és nem kell attól tartanod, hogy az olívaolaj módosítja a tészta ízét. 

Tésztarecepteket keresel? Nézz körbe a Mindmegettén! >>>

Ezek is érdekelhetnek