Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A tökéletes spagetti 10 titka a főzéstől a tálalásig

Előfordult már veled, hogy szétfőtt vagy összeragadt a tészta? Ez többé nem történhet meg! Mutatjuk, hogyan készül a tökéletes spagetti al dentére főzve.

1.

Keress egy nagy fazekat, és engedj bele vizet max. a magassága 3/4-éig, hogy maradjon hely a megduzzadó tésztának. 10 dkg tésztához 1 l víz kell. Csak annyi tésztát főzz ki, amennyi biztosan elfogy, mert mikrózva, forró vízben vagy gőz fölött felmelegítve már nem az igazi!

2.

Adj a vízhez literenként 1 púpozott tk (7 g) sót, ez segít kihozni a tészta ízét. Olaj nem kell, mert bevonatot képez a tészta felületén, ami gátolja a szósz megtapadását. Fedő alatt rövidebb idő alatt felforr a víz. A leggyorsabb, ha elektromos forralót használsz. (Ilyenkor az edénybe öntött forró vizet sózd meg.)

3.

Várd meg türelmesen, hogy lobogva forrni kezdjen a víz.

4.

Ha már zubog, óvatosan engedd bele a spagettit. Ne törd kisebb darabokra a tésztaszálakat! A kilógó végek néhány másodperc múlva maguktól belecsusszannak a főzővízbe.

5.

Ne fedd le az edényt, és tartsd be pontosan a spagetti csomagolásán megadott főzési időt, amely az összetételtől (tojás, durumliszt) függően különbözhet.

6.

Főzés közben többször keverd át a tésztát hosszúkás fejű fakanállal vagy húsvillával, hogy ne tapadhasson le az edény aljára és ne ragadhasson össze.

7.

A főzési idő vége felé vegyél ki egy szálat kóstolás céljából. Akkor jó, ha félbehajtva nem törik el, továbbá fogkemény (al dente) állagú, vagyis még harapható. 

8.

A kifőtt tésztát szűrd le, és azonnal forgasd össze az ínyedre való szósszal. Ha hideg víz alá tartod, akkor csak kimosod az ízét, ráadásul kihűl. Olajozni is felesleges.

9.

Extra tipp: Öntsd a tésztát egy üres edény fölé helyezett szűrőbe, majd miután lecsepegett, öblítsd le a felfogott főzővízzel. Végül az újbóli lecsepegtetés után melegítsd össze a szósszal 2-3 perc alatt. Így biztosan nem fog összeragadni. A szószba is keverhetsz 2-3 ek főzővizet.

10.

Az általános olasz szabály szerint annyi szósz kell, amennyi a tészta súlya.

Spagetti, a mindentudó >>> 

Bombajó receptek spagettivel >>> 

ÍGY KÉSZÍTHETSZ TÖKÉLETES AL DANTE TÉSZTÁT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss