Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 szuperegészséges diétás étel ami azonnal és hosszan eltelít

default user icon
MME
Most olyan szuperételek következnek, amelyek nem csak roppant egészségesek, hanem azonnal megszüntetik a kínzó éhségérzetet, ráadásul hosszú időre eltelítenek. Diétázóknak kötelező olvasmány!

Az éhségérzetért, annak ki- és bekapcsolásáért, csakúgy, mint a komplett testi-lelki működésünkért, hormonok felelnek. Az egyik a ghrelin, közismertebb nevén az "éhséghormon".  Amikor úgy érezzük, kong a gyomrunk az éhségtől, azt neki köszönhetjük, ő küldi a jelet az agyunknak, hogy irány a konyhaszekrény, nézzük, van-e valami azonnal befalható... A másik, az "ellenlábas", egy bizonyos leptin nevű hormon, ami étkezés közben a jóllakottság érzetét küldi az agynak, ami azonnal kiadja a parancsot, hogy abba is hagyhatjuk a falatozást. Ha ez a kettő balanszban van, akkor és annyit eszünk amikor és amennyire a szervezetünknek szüksége van. Ha diétázunk, nyilván az a szerencsés, ha az előbbi minél később lép működésbe, az utóbbi viszont annál hamarabb akcióba lép.

A most következő ételek pont ezt a hatás érik el a szervezetünknél, ráadásul fogyasztásukkal a hosszan tartó teltségérzet is garantált. Soroljuk máris, mit együnk, ha diétázunk, és ezért egészséges, nem hízlaló, de laktató ételre van szükségünk.

1. piros alma

Az alma is jóbarát, távolt tartja a doktort, mint tudjuk, ám a magas rosttartalma az, amiért most szót ejtünk róla. Ennek köszönhetően ugyanis hamar eltelít, és ha kifejezetten édes, piros változatot fogyasztunk, attól a gyomorsav sem lesz több. Ha ez nem lenne elég, kiderítették azt is, hogy a nálun is jól ismert Pink Lady fajta a legmagasabb antioxidáns-tartalmú alma mind közül, de úgy általánosságban elmondható ez a piros héjúakról, mint a jonatán, a starking vagy az idared.

2. Főtt krumpli

Itt az ideje a rehabilitációnak: a főtt burgonya nem olyan rossz , mint azt sokan gondolják. Persze, nem mindegy, hogyan készítjük el! Legjobb, ha főzve, legfeljebb egy icicpici olívaolajon pirítva, petrezselyemmel fogyasztjuk. Ez olyan finom, hogy akár önmagában is isteni, ráadásul egy európai tanulány szerint az egyik leglaktatóbb étel a világon. Egy másik kutatás kiderítette, hogy a főtt burgonya hidegen még hatékonyabb, "eltelítve is karcsúsító" fogás, ugyanis a hideg hatására kikristályosodó keményítő ellenállóbb a gyomorsavval szemben, és miközben a bélrendszerben lebomlik, további zsírégető enzimet termel.

3. Zabpehely

Rosttartalma  miatt tökéletesen eltelít, és tartósan alacsonyan tartja a gherelin szintet, főleg főzött állapotban. Kijelenhetjük tehát, hogy a legjobb reggeli egy kis zabkása, némi étcsokoládéval, olajos maggal és friss gyümölccsel turbózva: tápláló, hozzan tartó teltségérzetet biztosít, és telis tele van vitaminnal és gyulladáscsökkentő zsírsavval – és elképesztően finom! A tökéletes hatás érdekében, aki szereti, megszórhatja némi őrölt fahéjjal is, ami szintén a zsírégető hatású.

4. tojás

Reggelire inkább tojást enni, mint bármilyen péksüteményt, nem csak azért jobb, mert a magas proteintartalma eleve elindítja a zsírégetést a szervezetünkben, de jóval később is leszünk éhesek! Egy amerikai kutatás során kiderült ugyanis, hogy azok, akik egy bagelt ettek reggelire, 3 óra elteltével sokkal éhesebbek voltak, mint azok, akik tojást, sőt az utóbbi csoportnak a kalóriaigénye is jóval kisebb volt a nap további részében.

5. Olajos magvak

Az olajos magvak a tökéletes kombinációi mindannak, amire a szervezetünknek szüksége van: rost, fehérje, zsír éppen a megfelelő arányban van mindegyikben, így nem csoda, hogy miközben hamar eltelítenek, hosszan tarató energiával töltenek fel, így kevesebb kedvünk támad mást nassolni a következő főétkezésig. Egy bő marék mandula vagy kesudió uzsonna gyanánt, vagy sótlan földimogyoró, és a ghrelin hormon termelését máris visszaszorítottuk, miközben alig vittünk be kalóriát: 45-50 darab pisztácia 159 kalória, míg 22 szem mandula mindössze 170 kalória. A legjobb az, ha a rostos salátáinkat turbózzuk fel a magokkal, így egyszerre biztosítjuk a megfelelő mennyiségű fehérje és zsír bevitelét.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss