Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tzatziki, tabulé és tésztasaláta: a legjobb köretek grillhúsokhoz

Egy grillparti menüjének főszereplői az ínycsiklandó sült húsok és kolbászok, amelyek mellől nem hiányozhatnak állandó partnereik, a zöldségek és a különféle saláták.
Így süss zöldséget grillrácson

A megpucolt zöldségeket szeleteld vagy vágd fel közel egyforma méretű darabokra, és vékonyan olajozd be a felületüket ecsettel. Így egyenletesen átsülnek anélkül, hogy kiszáradnának vagy összetapadnának a parázs fölött. Kevésbé pepecselős az előkészítés, ha a zöldségdarabokat nagy mélyhűtőtasakba szórod, meglocsolod némi olajjal, majd alaposan összerázod.

Bár a hagyma vagy a paprika bírja a közvetlen sütést, ezeknek sem árt egy kis olaj. A zöldségnyársakat feltűzés után ecseteld be, ha nem akarod összekenni a kezedet.
A grillezett zöldségeket a fűszerezésen kívül füstöléssel is megbolondíthatod. Próbáld ki füstölődoboz és aromás fák nélkül, hogy – akár korábban leforrázott, majd megszárított – szálas teafüvet szórsz közvetlenül az izzó parázsra. Zöldségekhez (és fehér húsokhoz) elsősorban a gyümölcsös teák illenek.

A vegyes grillköret nehezebben puhuló hozzávalóit (pl. a burgonyát, répát) előbb kezdd el sütni, mint a cukkinit, padlizsánt vagy gombát. Az utóbbiak néhány perc alatt átsülnek és szép grilljeleket kapnak a forró rácson.

Hipp-hopp elkészül a zöld paradicsom is. Vastagon szeleteld fel, szórd meg némi sóval, darálj rá borsot, és rövid pihentetés után helyezd a rácsra. (Nem feltétlenül szükséges beolajozni.) Amint megjelennek rajta a barna csíkok, kapkodd le fogóval.

A grillzöldség kategóriában vendégművész, vízben gazdag görögdinnye úgyszintén remek kísérője a viszonylag száraz grillhúsoknak. Háromszög alakú szeletekre vágva olajozd be, fűszerezd sóval, borssal, esetleg szórj rá egy kevés finomra aprított vöröshagymát, és süsd oldalanként 5-5 percig. Vegetáriánusoknak grillezett sajt (pl. feta) mellé adhatod.

Salátaparádé

A saláták nagy előnye, hogy jóval a grillezés kezdete előtt el(ő)készíthetők. A burgonya- és tésztasaláták kifejezetten élvezik, ha az asztalra kerülés előtt ráérősen pihenhetnek az öntetben, ám a leveles saláták elfáradnak, ha túlságosan korán találkoznak a dresszinggel.
Más népek üdítő salátái közül nálunk is nagy kedvenc a nyaralás ízeit idéző bolgár sopszka és a görögsaláta. Kipróbálhatsz olyan keleti különlegességeket is, mint a libanoni nemzeti eledelnek számító tabulé, amelynek a bulgur vagy kuszkusz mellett petrezselyem, menta, mogyoróhagyma, paradicsom és citrom a fő összetevője.

Minden más

A legegyszerűbb, ha a grillhúsokhoz gusztusosan feldarabolt nyers zöldséget (pl. paprikát, paradicsomot, uborkát, hagymát, retket) kínálsz.

A mediterrán ízek barátainak saját készítésű marinált zöldséggel kedveskedhetsz, amelyet könnyű előételként és köretként egyaránt feltálalhatsz.

Felszolgálhatsz korábban eltett savanyúságokat, pl. kovászos uborkát is.

Gondoskodj friss kenyérről, péksüteményről! Ha nagyon ki akarsz tenni magadért, süthetsz házi kenyeret vagy olasz lepénykenyeret (focaccia).

A grillrácson vagy -lapon megpirított kenyérszeleteket megkenheted házi fűszervajjal, amiből a steakekre is tehetsz egy keveset.

A legjobb köretek egy helyen >>> 
15 extra köret húsokhoz >>> 
Így grillezz alufólia nélkül >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss