Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Híres saláták - avagy salátakisokos a nyárra

default user icon
MME
A kánikula, a rettegett bikiniszezon vagy egyszerűen csak a friss zöldségek utáni vágy okán nyáron gyakrabban kerül a tányérunkra saláta. Íme egy kis segítség, ha étteremben, bisztróban, bárban szeretnénk salátát rendelni, de nem pontosan tudjuk, hogy minek is kéne benne lennie. A leghíresebb saláták következnek.

Waldorf saláta

A híres New York-i Waldorf Astoria Hotelben dolgozó Oscar Tchirky főpincér által először készített saláta a 19. század vége óta kétségtelenül nagyon kedvelt előétel, de a nyári szezonban sokan választják főételként is. A pikáns Waldorf salátában a sokféle íz és textúra találkozik. Alapvető összetevői az alma, a zeller és a dió, amit majonézzel összekeverve kínálnak. A saláta sokféle változatban ismert, hiszen az összetevőket is sokféle módon variálhatják az éttermek. Az alma fajtája, íze, savassága befolyásolhatja a végeredményt, ugyanígy az is fontos szempont, hogy zellerszárral vagy zellergumóból készül-e a saláta, esetleg a kettő ötvözete teremt kellemes egyensúlyt. A saláta fontos elemét, a diót is sokféleképp adhatják az ételhez, lehet natúr, pirított vagy esetleg mézzel és fűszerekkel összepirított dió is.

A majonéz kalóriatartalmára való tekintettel az igazán egészségtudatos konyhákon ezt az összetevőt is sokszor lecserélik vagy hígítják, a legtöbb esetben joghurttal lazítják. Egyes szakácsok még különféle aszalványokat – leggyakrabban mazsolát – adnak hozzá, a majonézt kis citromlével és kevés őrölt feketeborssal ízesítik.

Cézár saláta

A Cézár saláta a legenda szerint 1924-ben született a Cardini testvéreknek köszönhetően, akik tijuanai éttermükben - a konyhai készletek fogytával - a fellelhető alapanyagokból készítették el az azóta híressé vált salátát. Bárhogy is történt, Caesare Cardini rájött arra, hogy a hidegen tálalt roppanós saláta, a ropogós kruton, vagyis kenyérkocka, a gazdag aromájú parmezán és a savanykás, krémes szósz együtt kitűnő összhangra képes.

A klasszikus – eredeti állapotában kevés helyen fellelhető – Cézár saláta alapja a római saláta, amit pirított kenyérkockákkal és reszelt parmezánnal kevernek, ehhez gyengéden főtt tojás és egy könnyed öntet társul. Az eredeti öntetben csupán fokhagymás olívaolaj és lime-lé szerepel, de manapság már mustár, némi ecet vagy citromlé és Worcestershire szósz is található az öntetekben. A salátához gyakorta kínáltak pirított csirkehúst vagy garnélát. Manapság már nagyon sokféle Cézárral találkozhatunk: kerülhet bele többféle zöldség, és a feltétek között is sokféle hús megjelenik.

Nizzai saláta

A tonhal koronázta francia saláta igazi remekmű. Itt többről van szó, mint egyszerű salátáról, a nizzai saláta főételszámba megy. A hidegen, de akár melegen is kínálható saláta legfőbb ékessége a tonhal, amit steak formájában vagy akár konzerv alakban is a salátához adhatunk.

A nizzai saláta összetevő között megtalálható a szardella, a főtt tojás, az olajbogyó és különféle zöldségek, mint például a krumpli, a zöldbab, a lilahagyma és a paradicsom. A krumpli esetében nyáron igazán remek, ha apró újkrumplival szolgálják fel a salátát, és a paradicsomkarikák helyett is nyugodtan készülhet édes, érett koktélparadicsommal. Ezen kívül a nizzai salátába kerülhet articsóka is.

Abban az esetben, ha hideg változatban kínálják a nizzai salátát, az összetevők között még megjelenhet a római saláta is. Öntetében leggyakrabban citromlé, dijoni mustár, olívaolaj, szardellapaszta, fokhagyma, némi ecet és különféle fűszerek találhatóak. Ezek közül a legjellemzőbb a kakukkfű és a bazsalikom, de sok esetben találkozhatunk petrezselyemmel vagy épp tárkonnyal is.

Caprese saláta

Az olaszok Caprese salátája igazán remek előétel. Semmi komplikáltság, csak jó alapanyagok, üdítő színek és tökéletes ízharmónia. A Caprese alapja a friss bivalymozzarella, az érett paradicsom és a friss bazsalikom, amihez kevés só, frissen őrölt feketebors, némi olívaolaj és leheletnyi balzsamecet szolgáltatja a hátteret. A Caprese saláta  összeállítása nem a klasszikus módon történik, nem összekeverjük az elemeket, hanem dekoratív módon egymásra helyezzük, majd a fűszerekkel, olajjal és ecettel alkotjuk meg a kapcsolatot közöttük.

A Caprese akkor tökéletes, ha érett paradicsommal, friss, zsenge bazsalikommal és valóban bivalytejből készített mozzarellával készül. A mozzarella mibenlétéről rendelés előtt győződjünk meg. A Caprese nem csak salátaként kitűnő, hanem szendvicsek alapját is képezi, mivel hozzávalóiból igazán tartalmas és laktató szendvicsek készíthetőek.

Tabbouleh

A közel-keleti konyha egyik igazi adu ásza ez a saláta. A bulgur (búzatöret) vagy kuszkusz alapokon nyugvó petrezselyemsaláta rendkívül könnyű előétel, de nyári szezonban főételként, köretként is megállja a helyét. A libanoniak nemzeti eledelét salátalevelek között vagy épp pitába forgatva is fogyaszthatjuk. Hozzávalóinak és ízvilágának köszönhetően igazán üdítő nyári fogás. A tabbouleh, taboulet vagy tabouli összetevői között – a gabona mellett – találkozhatunk petrezselyemmel, mentával, mogyoróhagymával és paradicsommal. A saláta öntetének alapja a citromlé, amihez olívaolaj, só, feketebors, valamint fahéj és szegfűbors is kapcsolódhat.

Kimondottan jól variálható saláta, sok helyen többféle – épp szezonális – zöldségféle kerül bele: apróra vágott cukkini, reszelt sárgarépa, uborka. Ha otthon készítjük, érdemes intenzíven fűszerezni, mert a bulgur/kuszkusz magába szívja az ízeket, és 1-2 órát hagyni, hogy az aromák összeérjenek.

Görög saláta, azaz Horiatiki

Az igazi görög parasztsaláta, a Horiatiki a napfény ízét hordozza magában. A paradicsomból, hagymából, uborkából, feta sajtból és olajbogyóból készített saláta egyetlen titka a jó minőségű hozzávalókban rejlik. Az igazi görög salátában lévő paradicsomot a nap érlelte, a feta sajt nem krémes, hanem morzsolódó, kemény és sós, az egészet összefogó olívaolaj is a környező dombok termése, akárcsak a görög saláta fűszere, az oregánó. A zöldsaláta, az ecet és a különféle fűszeres öntetek csak túlkapások, az eredeti görög receptben nem szerepelnek. Cipruson azonban előfordulhat, hogy oregánó helyett petrezselyemmel megszórva kerül elénk a parasztsaláta.

A görög salátát legtöbbször grillhúsok mellé fogyasztják, de a nagyobb darabokra vágott alapanyagokból készített saláta önmagában, pitával körítve is megállja a helyét.

Sopszka

A bolgár kertészet legjavát magában foglaló sopszka saláta méltán lett világhíres. A paradicsomot, hagymát, paprikát és uborkát tartalmazó saláta lényege a bolgár sajt. A legenda szerint a Balkantourist szakemberei álmodták meg ezt az emblematikus salátát a 60-as években, hogy hírét vigye a bolgár gasztronómiának. Bárhogy is történt, a sopszka ma már igazi klasszikusnak számít.

A sopszka saláta legfontosabb alapanyaga a paradicsom, amelyből napérlelte, érett példányokra van szükség. Az apróra vágott paradicsom mellett a reszelt Sirene sajt határozza meg leginkább a saláta karakterét. Ez a sajt készülhet tehén-, kecske- vagy juhtejből is, így sokféle sopszka salátával lehet találkozni. A sült vagy friss paprika is részét képezheti a sopszkának, olívaolaj helyett napraforgóolajjal készítik, sőt akár egy kis ecet is kerülhet az összetevőkre, de ennél több variációt már nem bír el ez az egyszerű, de jóízű saláta.

Waldorf saláta recept

Hozzávalók:
2 nagy alma
1 nagy fej jégsaláta
5-6 szál halványító zeller
10 dkg dió
A mártáshoz:
1 tojás sárgája
1,5 dl olaj

porcukor
2 teáskanál mustár
4 evőkanál tejföl

Elkészítés: A diót száraz serpenyőbe szórom, majd közepesnél kicsit nagyobb lángon, időnként rázogatva megpirítom. A jégsalátát viszonylag apróra metélem, az almát félbevágom, magházát kiszedem, és szintén apróbb kockákra vágom. A zellerszárat alaposan megmosom, és vékony patkókra szelem. A zöldeket összeöntöm egy nagy edénybe.
A mártáshoz a habverő folyamatos használata mellett a tojássárgájához csorgatom az olajat, majd hozzáadom a mustárt. Ezután sózom, cukrozom, tejföllel lazítom, és a salátába keverem. A diót megdörzsölöm, hogy a nagyjából megszabaduljon a héjától, apróbb darabokra töröm, és szintén a salátához keverem.

Tabbouleh recept

Hozzávalók:
15 dkg bulgur
6-7 koktélparadicsom
1 kígyóuborka
1 csokor újhagyma
2 csokor petrezselyem
½ csokor menta
4 evőkanál citromlé
4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A bulgurt egy nagy tálba teszem, és fél liter forró vízbe beáztatom 1 bő órára. A paradicsomokat és az uborkát kockacukornyi kockákra vágom. A hagymát felkarikázom, a friss zöldfűszereket pedig finomra vágom.
A bulgurt alaposan lecsöpögtetem, és egy konyhai törlőkendőn hagyom megszáradni, majd egy nagy salátástálba borítom, hozzáadom a felkockázott zöldségeket, a vékony karikára szelt hagymát, a mentát és a petrezselymet. Végezetül jöhet a citromlé, az olívaolaj és a só, ezeket alaposan összekeverem, majd ráöntöm a salátára. Az egészet átforgatom, és már tálalható is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss