Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tortilla, pita, naan - házi lepénykenyerek, pillanatok alatt!

A nyári grillezések, tárcsán sütések, salátázások, különféle mártások társaságában nagyon jól érzi magát a lepénykenyér. Tortilla, pita sokfelé kapható félkész állapotban is, de ha van 10 percünk és hangulatunk hozzá, akkor mi magunk is elkészíthetjük ezeket a kenyereket.

A lapos kenyér, lepénykenyér szinte az összes nemzet konyhájában megtalálható. A kövön, kemencefenéken gyorsan megsüthető, azonnal fogyasztható korongok tárháza ennek köszönhetően igen széles.

A zsebes pita elkészítése ugyan igényel némi gyakorlatot, de az indiai roti, a szintén indiai naan, az olasz piadina, a sokunk által kedvelt focaccia vagy épp a mexikói tortilla elkészítésében semmilyen ördöngős nincs.

Miből készül a lepénykenyér?

A legtöbb ilyen lepénykenyér tényleg csak a legszükségesebb alapanyagokat tartalmazza, a roti például csak liszt, víz és egy csipetnyi só, de a bonyolultabbak is kevés élesztővel, esetleg sütőporral, zsiradékkal és fűszerrel gazdagabbak csupán.

Az lepények alapanyagának szánt liszt sokféle lehet. Nagyon finom lepény készíthető kenyérlisztből, teljes kiőrlésű lisztből, de csicseriborsólisztből, kukoricalisztből is készülhet a lepényünk. A tésztához adott zsiradék is sokféle lehet. A tésztába kerülhet olvasztott vaj, olíva olaj, tökmagolaj, mogyoróolaj, kókuszolaj, pálmaolaj, napraforgó olaj vagy épp kiolvasztott szalonnazsír. Sütéskor bármilyen olajjal lekenhetjük a lepényünket, arra ügyeljünk, hogy ne vajjal kenjük meg, mert az könnyen megég.

Grillen sült kenyerek

A nyári grillezések során érdemes bevetni ezeket a kenyereket is, a vékonyra nyújtott kenyerek gyorsan megsülnek a tárcsán, amely pont úgy működik, mint az indiai tandoor kemence, amelynek falára felcsapdossák az asszonyok a nyers kenyértésztát. Itt a tárcsa íve mentén érdemes sütni a kenyeret, arra ügyelve, hogy nehogy megégjen. A tészta vékonyságán és zsiradék- valamint víztartalmán is múlik, hogy milyen gyorsan sül, mennyire bírja a hőt. Egy-két próbadarab udán már nagy biztonsággal süthetünk például naan kenyeret.

A kenyerek sütéséhez érdemes tűzálló fordítólapátot és egy fogót beszerezni, amely segít a tészta megfordításában. A tésztát nem feltétlen csak kétszer fordítjuk, célszerű többször is átfordítani, hogy nehogy megégjen, de egyenletesen átsüljön.

Grillrácsra nem szerencsés közvetlenül ráhelyezni a vékony lepényeket, ellenben a bolti, elősütött lepénykenyerek számára ideális. Ezeket a kenyereket kevés fűszeres olajjal kenjük be a sütést megelőzően, így még ízletesebb, ropogósabb lesz a végeredmény. Ezt a módszert a saját magunk által előre lesütött lepények esetében is nyugodtan alkalmazhatjuk. Egy kevés, különféle zöld fűszerekkel (például oregano, kakukkfű, rozmaring) elkevert olíva olajjal megkenjük a kenyeret, a sülő húsok mellé feldobjuk a grillre, majd a hússal együtt tálaljuk.

Grillszendvicsek

A kész lepények újramelegítésénél már különféle töltelékeket is csempészhetünk a tésztába. A tortillából quesadilla lehet, ha nem kevés cheddar sajtot és különféle kiegészítőket teszünk bele (kukorica, bab, gomba, darált, lesütött marhahús), a piadina egy szeletnyi pármai sonkával és egy kevés félkemény sajttal, rukkolával töltve szintén szendviccsé nemesedhet, de bármilyen lepénykenyérből varázsolhatunk szendvicset, kedvünk szerint.

A lepény felhasználásra igen sokrétű. Nem csak a grillfogások mellé kínálhatjuk, hanem salátákhoz, különféle mártások, dipek mellé, gazdagabb ragukhoz és pörköltekhez, de sör- vagy borkorcsolya gyanánt is megállják a helyüket.

Süssünk grillpizzát!

A grill méretétől és milyenségétől függően pizzát, focacciát, elzászi lepényt, kenyérlángost is süthetünk rajta. Ennél a tésztánál érdemes egy grilltálcával dolgozni, a kinyújtott tésztát  a grilltálcára fektessük, majd így helyezzük a grillre. Ha nincs grilltálcánk, akkor egy nagyobb tepsit kenjünk ki olajjal, ebbe forgassuk meg a rugalmas, kinyújtott tésztánkat és így helyezzük rá a grillre. A pizzalapra tehetünk egy kevés feltétet is, a grill hőjének köszönhetően pillanatok alatt elkészül a feltéttel megpakolt pizzánk is. Sőt, olyan tésztacsónakokat is készíthetünk, amelynek vastagabb széle védi a feltétet attól, hogy bele ne potyogjon a parázsba.

Grillrács vagy tárcsa hiányában sem kell lemondani a házi lepénykenyerekről. Nagyobb méretű, teflonnal bevont száraz serpenyőben is könnyedén megsüthetőek ezek a lepények.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss