Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Grillezzünk, de ne csak húst!

default user icon
HL
A grillezés, szabadtéri sütögetés kötelező nyári program, mégpedig jó társaságban az igazi, sokféle pácolt finomsággal, salátákkal. Bár a grillezésről a húsok jutnak elsőként eszünkbe, érdemes kipróbálni húsmentes alapanyagokat is. A tapasztalat szerint ugyanis ezek fogynak el mindig elsőnek!

Mindenkinek megvan a jól bevált grillpáca, kedvenc fóliás batyu receptje, de azért időnként kipróbálunk újdonságokat is. A húson túl is érdemes kísérletezni, mert népes vendégsereg esetén szinte biztosan akad a társaságban, aki valamilyen megfontolásból sem a húsok, sem a kolbász vagy a szalonna iránt nem mutat érdeklődést. A húsevők pedig köretként kóstolhatják a vegetáriánus grillezett fogásokat.

Grillezzünk sajtot!

A grillezett sajt mindig népszerű fogás – akár tartalmas saláta, akár paradicsomkarikák vagy friss nyers zöldségek társulnak hozzá. De mikor lesz tökéletes? Egy biztos, a trappistát, edámit és más úgynevezett félkemény, no meg gyúrt (mozzarella, scamorza) sajtokat tegyük inkább szendvicsekbe, reszeljük a salátára, de ne süssük grillen! Erre a célra kizárólag kemény, vagy a kifejezetten grillsajtként kínált fajták alkalmasak.

Az egyik legjobb, nálunk is kapható ciprusi specialitás a halloumi sajt. Ez a rendszerint kecske- és juhtejjel is gazdagított tehéntejből készülő, erősen sós sajtféle létezik natúr vagy zöldfűszerekkel (nem ritkán kevés mentával) ízesített formában is. Nagyjából 1 cm vastag szeletekre vágva, kevés olajjal megkenve mindkét oldalát (ha nem szabadban készítjük, elegendő a serpenyőbe permetezni egy kevés olajat) aranybarnára pirítva akár héjában sült krumplival, akár salátával tálalva tökéletes. Remekül illenek hozzá a majonézes, joghurtos öntettel készülő vegyes saláták, de egy kakukkfüves, majonézes krumplisalátával is bőséges és laktató fogás. Mivel a halloumi sós, enyhén fűszerezzük a garnírungot!

A tehén- és juhgomolya is remekül grillezhető, miként ezek füstölt változatai. Ha kemény kecskesajthoz jutunk, feltétlenül érdemes kipróbálni akár serpenyőben, akár szabadban grillezve. A sajt könnyen odatapad a serpenyő aljához, nem árt olajjal vagy olajos páccal megkenni. A rácsra a sajtok sütésénél a biztonság kedvéért célszerű alufóliát vagy grilltepsit helyezni. A köret itt is lehet a jól bevált uborkasalátától a káposztasalátán át a paradicsomsalátáig szinte bármi, és egy-egy szelet ropogós héjú kenyér is jól jön mellé.

Ha nem túl kemény és kevéssé markáns grillsajtot választunk, a sütés előtti napon célszerű bepácolni – így nem csupán az ízei lesznek gazdagabbak, de külön zsiradékra sem lesz szükségünk, ha mégis úgy ítéljük meg, hogy nem árt egy kis zsiradék, a páclével nyugodtan kenegethetjük a grilltepsinket.

Az olívaolaj, a fokhagyma és a friss rozmaring keverékéből készült pác tökéletesen illik a sajtok mindegyikéhez. Arra érdemes ügyelni, hogy bármekkora mennyiséget is készítünk elő, a pác mindig tökéletesen fedje, mintegy légmentes záróréteget képezve a sajtszeletek felett.

Az sem mindegy, mekkorára daraboljuk a sajtot. Ha camembert sajtot vagy lágyabb kecskesajtot tennénk a grillre, ne vágjuk fel. Enyhén olajozott alufóliába csomagoljuk be, így tegyük a rácsra. Ha a közepe megolvadt, kenyérrel vagy péksüteménnyel kínáljuk.

A szeletelhető típusokat pedig ne vágjuk túlságosan vékonyra, az 1-1,5 cm-es vastagság ideális a grillezéshez.

Gombát, hagymát, zöldséget a grillre!

A csiperke, vargánya, őzlábgomba mind remek szabadtéren sütve, grillezve. Alapszabály, hogy csakis friss és megbízható helyről vagy gombaszakértő által bevizsgált gombát fogyasszunk! Grillezéshez a nagyobb méretű gombák ideálisak, és érdemes őket fűszeres pácban érlelni rövid ideig.

A gombafélékhez ideális zöldfűszerek többek között a kakukkfű, a bazsalikom, a rozmaring. Ezeken túl kerülhet a pácba bors vagy chili, aki csípősebben szereti, fokhagyma (mértékkel). Mivel a gombák víztartalma rendkívül magas, a sütésnél, grillezésnél ez óhatatlan folyadékveszteséget jelent. Hogy ne essenek össze a gombáink, rövid ideig süssük, és fajtától függően érdemes hosszában kettévágni, vagy kizárólag a kalapját megsütni – az egészséges tönkök levesben, pörköltben is felhasználhatók.

Grillezett barnacsiperke

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg közepes méretű barnacsiperke
1-2 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
1 mokkáskanál chilipehely
3 kisebb ág friss rozmaring
2-3 kakukkfűág
2 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál szárított oregánó
1 db nagyobb méretű citrom
só, frissen őrölt színes bors – ízlés szerint

Elkészítés: A páchoz csavaros tetejű üvegbe öntjük az olajat, hozzáfacsarjuk a citrom levét. A rozmaring, a petrezselyem és a kakukkfű leveleit finomra aprítjuk, a fokhagymát finomra vágjuk vagy fokhagymanyomón átpréseljük. A chilipehellyel, sóval és kevés borssal együtt az olajhoz kanalazzuk. Az egészet alaposan összerázzuk.
A gombákat óvatosan megtisztítjuk a szennyeződésektől, tönkjeit eltávolítjuk. Ha túlságosan nagyok a gombafejek, félbevágjuk. Kalapjukkal felfelé tálba rakosgatjuk, a páclével meglocsoljuk, időnként megkeverjük, hogy mindenütt átjárja a pác, 15-20 percig pihentetjük.
Forró grillrácsra helyezett grilltepsiben vagy grillserpenyőben néhány perc alatt megsütjük.

Ha nem kapunk barnacsiperkét, amely krémesebb, határozottabb ízekkel rendelkezik, fehér csiperkéből is készülhet. Egyszerű vinaigrette mártással locsolt, friss leveles salátával, zsenge fejes salátával, friss kenyérrel tálaljuk.

A grillezett hagyma tökéletes kísérője lehet akár fűszeres túróval kínált héjában sült burgonyának, akár húsféléknek. Grillezéshez nagyjából 3-4 cm átmérőjű vöröshagymát vagy lilahagymát érdemes választani. Tisztítás után akár vastag szeletekre vágva, sóval, kevés paprikával fűszerezve, olajjal meglocsolva mehet is a rácsra, serpenyőbe, de negyedelhetjük is. Ez utóbbi esetben is érdemes sütés előtt fűszerezni. Ha azt szeretnénk, hogy szépen karamellizálódjon, hintsük meg kevés sóval, szórjunk rá finomra aprított kakukkfüvet és leheletnyi cukrot. A hagyma természetes édességét ezzel a kis segítséggel remekül érvényesíteni lehet, de nem lesz édes a végeredmény, csupán aranyszínű bevonatot képez a hagymagerezdeken. Ha előzetesen olajos-fűszeres pácban érleljük, még ízletesebb lesz!

A burgonyafélék szabadtéri sütésénél kétféle módszer terjedt el. A nagyméretű krumplikat fóliába csomagolva, parázson célszerű puhára sütni – ezeket akár a grillezés elején elkezdhetjük, ha akkora helyünk van, hogy megfelelő parazsat tudunk elkülöníteni, vagy rácsra is tehetjük, de ne felejtsük el időnként megforgatni.

Ha gyorsabban szeretnénk grillezett burgonyához jutni, héjában 10-12 perc alatt főzzük elő a nem túlságosan nagy krumplikat, majd nagyjából 1 cm vastagra karikázzuk, olajjal meglocsolva dobjuk a rácsra vagy serpenyőbe – újkrumpliból is tökéletes, gyorsan elkészül. A végén sózzuk. Ha nem újkrumplival dolgozunk, mindig lisztes típust válasszunk, amelynek alacsonyabb a víztartalma.      

A krumplihoz kínálhatunk körözöttet, vagy épp snidlinggel, petrezselyemmel, zsázsával fűszerezett túrókrémet, amihez érdemes egy kevés pirított tökmagot is szórni – mennyei!
 
A grillezés kedvenc zöldségei vitathatatlanul a padlizsán, a paprika, a paradicsom, a zsenge tök, a cukkini – egyik finomabb, mint a másik, nem is igazi a grillparti nélkül.

Mindegyiket süthetjük olajjal meglocsolva, natúr módon, illetve különféle fűszerkeverékkel (a készen kapható grill fűszerkeverék éppúgy megfelel, mint a magunk ízlésére formált, saját kombináció) megszórva. A zöldségeket is érdemes pácolni, hogy még ízletesebbek legyenek. Ezek esetében azonban a folyamat közel sem olyan időigényes, mint a húsoknál, és nem is célszerű 1 óránál tovább pácban hagyni őket, mert túlságosan megereszkednek.

Készíthetünk olaj és mustár, valamint só, bors és szinte bármilyen finomra aprított zöldfűszer keverékével is pácot, amellyel megkenjük a hosszában felszeletelt vagy karikákra vágott padlizsánt, cukkinit. Tökéletesen megfelel azonban az egyszerű olajos - fokhagymával, rozmaringgal ízesített, citrommal vagy borecettel pikánsabbá tett - páclé is. Már 15-20 perc elteltével átveszik a zöldségek a fűszerek aromáit.

A padlizsán pácolásánál és sütésénél mindenképp figyelembe kell venni, hogy valóságos szivacsként működik – alaposan magába szívja az olajat, ezért ne hagyjuk túl sokáig állni. A régi módszer szerint a padlizsánkarikákat vagy padlizsánszeleteket célszerű besózni, 1 órán át pihentetni, hogy a keserű lé távozzon, de igazság szerint az utóbbi években kapható padlizsánok ezt egyáltalán nem igénylik. Nem keserűek, így aztán időtakarékosan elkészíthetők. Elegendő sózni, fűszerezni vagy pácolni, és máris süthető!

Paprikából a zöld, sárga vagy piros kaliforniai mellett a kápia vagy a paradicsom alakú, de a  vastag húsú szentesi is isteni grillezve. A fokhagymás, olívás pácba forgatott, frissen őrölt borssal megszórt grillezett paprikaszeletek joghurtos mártogató szószokkal, zöldfűszeres túróval is tökéletesek, de jól illenek csevapcsicsához, mititeihez is. Minél több fajtából készül, annál ízletesebb és színesebb a grillezett paprikatál, amit utólag is meglocsolhatunk egy kevés citromlével, olajjal.

Paradicsomból mindig kemény, lehetőség szerint napérlelte fajtát válasszunk. A szilva- vagy lucullus paradicsom ideális grillezve. A nagyméretű kora nyári paradicsomok is rendkívül ízletesek lesznek, ha félbevágjuk, magjait és levét teáskanállal kikapargatjuk, enyhén sózzuk, néhány csepp balzsamecetet vagy balzsamecet-szirupot locsolunk rá, friss bazsalikomlevelekkel szórjuk meg.

Ha cukkinit vagy zsenge tököt grillezünk, ne hámozzuk meg, egyszerűen karikázzuk, szeleteljük fel ferdén, fűszerezzük vagy pácoljuk, és úgy süssük meg. A tökfélék semleges ízéhez tökéletesen illenek a markáns zöldfűszerek. Ha egyszer bazsalikommal, máskor kaporral, harmadszor tárkonnyal szórjuk meg, olyan, mintha három különböző zöldségfélét sütöttünk volna. Természetesen olajos-fokhagymás, kevés citromlével ízesített olívaolajjal kenegetve is nagyon finom.

Ha zsenge csöves kukoricához jutunk, akár alufóliába tekerve, vajdarabkákkal megszórva, akár nyársra tűzve, fűszerezve is grillezhetjük. Utólag ki-ki kedvére sózhatja, borsozhatja.

Saslikot többféle zöldség és gomba felhasználásával is egyszerű összeállítani – a lényeg, hogy nagyjából megegyező méretűre vágott zöldségek kerüljenek a hosszú fém- vagy előzetesen beáztatott fanyársakra. A pácolt zöldségdarabokkal készült színes nyársak már a készítés közben olyan csábítóak, hogy sokszor nehéz kivárni, amíg tökéletesre sülnek. Kerülhet rá előfőzött burgonya, piros, vastaghúsú paprika, cukkini, hagymakarika, gomba, sőt akár koktélparadicsom vagy egy darab a tejes kukoricából is, biztosan elégedett lesz, akinek a tányérjára kerül!

A grillezett zöldségekből - ha nagyobb mennyiség készül - akár saláta is kerekedhet. A már kihűlt, azonos mennyiségű grillezett paprikából, cukkiniből, padlizsánból friss paradicsomkarikákkal, ecetes dresszinggel, sok friss zöldfűszerrel (oregánóval, bazsalikommal), kevés fokhagymával ízesítve egyszerűen összeállítható, de abbahagyhatatlan lesz a kerti grillsaláta.

Remek szendvics vagy bruschetta készíthető grillezett zöldségekkel – az előzetesen olívával permetezett kenyeret pillanatok alatt megpirítva gazdagon megpakolhatjuk a sült padlizsánnal, cukkinivel, gombával, sőt még sajttal is.

Grillezett desszertek

A zöldségeken túl gyümölcsöket is érdemes kipróbálni sütve, grillezve. Az alma, az ananász, a barack vagy a körte biztosan nem okoznak csalódást grillezve, mondjuk egy kis vaníliafagyival tálalva.

Grillezett ananász fahéjjal és szerecsendióval

Hozzávalók 4 személyre:
1 db kisebb egész ananász
2 evőkanál szőlőmagolaj
4-5 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál őrölt fahéj
½ szerecsendió – frissen reszelve
A tálaláshoz:
ízlés szerint vaníliafagylalt vagy tejszínhab

Elkészítés: Az ananászt meghámozzuk, 1 cm vastag karikákra vágjuk, a középső, fás részt eltávolítjuk. A cukrot a fahéjjal és a szerecsendióval elkeverjük. A grillserpenyőt vagy a grillrácsot vékonyan megolajozzuk, az ananászkarikákat meghintjük a fűszeres cukorral. Előbb az egyik, majd a másik oldalát karamellizáljuk.
Magában vagy fagylalttal, illetve tejszínhabbal frissen tálaljuk.

Ha grillrácson készítjük, és korábban húst vagy zöldségeket sütöttünk rajta, feltétlenül tegyünk egy darab alufóliát a rácsra, és azon süssük meg a gyümölcsöt!

Nyáron különösen érdemes kipróbálni a nektarin, az őszibarack grillezését. A kevés cukorral meghintett félbevágott grillezett őszibarackok magjának helyére kerülhet gyümölcs- vagy vaníliafagylalt, de kevés illatos mézzel is locsolgathatjuk, ánizzsal, gyömbérrel is fűszerezhetjük.

Ha sokféle gyümölcs akad a háznál, a zöldségekhez hasonlóan nyársra is tűzdelhetjük a nagyjából megegyező méretűre darabolt alapanyagokat. Eperből, szőlőből, szilvából, alma- vagy barackkockákból nem csak színes, de finom és egészséges nyársakat állíthatunk össze. A legjobb kevés cukorban meghempergetve karamellizálni. Csokoládémártással, vaníliaszósszal vagy fagylalttal tálalva garantált a siker. Aki látványos desszertet kínálna, grillserpenyőben sütve, flambírozhatja is a gyümölcsöket.

Ha már beszereztük a megfelelő mennyiségű faszenet, beizzítottuk a kerti grillsütőt – érdemes minél több mindent készíteni rajta!

Ezek is érdekelhetnek

Friss