Elkészítés: A zöldborsót kifejtettem hüvelyéből, néhány zsenge hüvelyt alapos mosást követően félretettem. A hagymát felaprítottam, az újkrumplit alapos sikálás után 1 cm-esre felkockáztam. A hagymakockákat a fazékba halmoztam, kevés zöldségalaplében párolni kezdtem, majd hozzáadtam a borsót és a krumplit. A maradék levessel felöntve, 18-20 percig főztem.
Közben elkészítettem a gombócokat. A maceszdarát tálba szórtam, a tojások fehérjét kemény habbá vertem, a tojások sárgáját, az aprított petrezselymet, sót és gyömbért a maceszdarához adtam, majd az olajjal és vízzel elkevertem, végül a fehérjehabbal lazítottam. 15 percig állni hagytam. Nedves kézzel egészen apró, kb. 1 cm átmérőjű kis gombócokká formáltam.
Jókora lábosban vizet forraltam, amelybe 1 teáskanál sót szórtam. A forrásban lévő vízbe helyeztem a gombócokat, mikor megnőve feljöttek a víz színére, még fél percig főztem, tálra szedtem, lefedve melegen tartottam.
A már majdnem kész leveshez adtam a tejszínt, borsoztam, majd az aprított petrezselymet és a finomra tépkedett bazsalikomot is beleszórtam, forralást követően turmixgép poharába töltve pürésítettem, végül sűrű szövésű szitán átpasszíroztam – így nyerte el kellemesen selymes, homogén állagát. Az apró gombócokkal tálaltam.