Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vöröslencsés savanyú káposztával töltött malackotlett

MME MME
90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 5 dkg vöröslencse
  • 3 dl zöldségleves
  • 15 dkg savanyú káposzta
  • 4 szelet ujjnyi vastag csontos malackaraj (malackotlett)
  • frissen őrölt bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • 8 szelet füstölt szalonna
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • olaj a sütéshez
  • A körethez:
  • 18 dkg kerekszemű rizs
  • zöldségleves
  • 2 tojás

Elkészítés

Elkészítés: A vöröslencsét a zöldséglevesben kb. 8 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük és kihűtjük. Ezután összekeverjük a savanyú káposztával.

A karajszeleteket éles késsel, lapjával felszúrjuk, megtöltjük a lencsés káposztával, a töltőnyílást hústűvel összetűzzük, és sóval, borssal, a zúzott fokhagymával ízesítjük. Most forró serpenyőben az olajon, mindkét oldalukat pirosra sütjük, tepsibe tesszük, meglocsoljuk a sült olajjal, ráfektetünk 2-2 szelet füstölt szalonnát, és 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Közben a körethez a rizst felöntjük kétszeres mennyiségű forró zöldséglevessel, ha felforrt, megkeverjük, és lefedve, lassú tűzön kb. 15 perc alatt megpároljuk. Ezután langyosra hűtjük, hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk, kézzel jól összedolgozzuk, hogy egynemű rizsmasszát kapjunk, és vizes kézzel 4-5 centi hosszú henger kroketteket formázunk belőle. Végül a forró olajban kisütjük, lecsepegtetjük, és papírszalvétával bélelt tányérra tesszük.

Ha megsült a hús, tányérra szedjük, a visszamaradt pecsenyelében megpirítjuk a paradicsompürét, megszórjuk liszttel, felöntjük 2 deci vízzel és beforraljuk. Sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel ízesítjük.

Tálaláskor a kroketteket tányérra halmozzuk, körbelocsoljuk a pecsenyeszafttal, belefektetjük a felszeletelt karajt és mellétesszük a sült szalonnát. Forrón kínáljuk.

Megjegyzés

Mielőtt a savanyú káposztát a lencsével összekeverjük, kóstoljuk meg, hogy nem-e túl savanyú, ha igen, hideg vízben mossuk át, és kézzel nyomkodjuk ki.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss