Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Házi majonéz, tiramisu az étlapon – veszélyes nyers tojást enni?

default user icon
MME
Számos fantasztikus étel – például majonéz, hollandi mártás, Cézár-öntet, tiramisu – elkészítéséhez nyers tojást ír a recept. De vajon biztonsággal fogyaszthatók ezek az ételek?

Ki utasítana el egy adag tiramisut, ha rátör az édesség utáni vágy? És te képes lennél nemet mondani egy gyönyörűen folydogáló lágytojásra a reggeli pirítósod mellé? A tojás finom ízű, és rengeteg fehérjét és tápanyagot tartalmaz. Sajnos azonban azok közé az ételek közé tartozik, amelyeket soha nem lenne szabad nyersen fogyasztani.

Tiltólistás finomságok

A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) tájékoztatása szerint a nyers tojást tartalmazó ételeket jobb, ha elkerülöd, hiszen a tojássárgája szalmonella baktériumot hordozhat. A tojás a héj kialakulása előtt már szennyeződhet ezzel a baktériummal, de magára a héjra is rákerülhet a baromfi ürülékéről. Ugyanez vonatkozik a tojásfehérjére is: ugyanúgy hordozhatja a szalmonellát, mint a sárgája.

Mi a szalmonellózis?

A szalmonellózis a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. A baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges. A betegség lefolyása, időtartama, súlyossága változó. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.

Ha nem tudsz nemet mondani

Néha persze egyszerűen nem lehet ellenállni a kísértésnek, és bizony kerül a tányérra nyers tojást tartalmazó étel. Ekkor érdemes az alábbi dolgokra figyelni:

  • Ha nyers tojással dolgozol, többször moss kezet a munkafolyamat alatt!
  • Alaposan mosogasd el azokat a tárgyakat (az evőeszközöket, az edényeket, a pultot), amelyek a tojással érintkeztek!
  • Ha a recept nyers tojást ír, győződj meg róla, hogy pasztőrözött tojást használsz; ezzel csökkentheted az ételmérgezés kockázatát.
  • Soha ne használj sérült tojást!
  • A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.
  • Ha szennyezett a tojás, próbáld meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül a felhasználás előtt mosd meg és alaposan öblítsd le.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss