Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Városliget Café: a romantika, a boldog békeidők helyszíne

default user icon
MME
Ha szeretnénk teljesen kikapcsolni és visszarepülni az időben úgy száz évet, akkor ehhez az időutazáshoz a Városliget Café tökéletes választás. A hagyományos értékeket és ízeket képviselő étteremben a boldog béke időkben érezhetjük magunkat...

Vacsorameghívást kaptunk a Városliget Café & Restaurant anno 1895 vezetőségétől, hogy társaságukban kóstoljuk meg az igazán különleges téli menüsorukat. Természetesen örömmel fogadtuk a lehetőséget.

Belépve a patinás épületbe, szinte azonnal azt éreztük, mintha visszarepültünk volna az időben legalább száz évet. A romantikus boldog békeidők hangulatát idéző étteremben pompás menüsorral, kiváló italokkal és igazán melegszívvel vártak bennünket. A különleges fogások mellett számos érdekességet is megtudhattunk az étteremről, s az itt zajló munkáról.

Múlt és jelen

A Városliget Café története 1895-re nyúlik vissza. A falakon és a menyezeten látható régi képek pillanatok alatt nosztalgikus hangulatba hoznak, s bizony hosszasan el lehet rajtuk időzni. A vintage és a modern stílusjegyek nagyon harmonikusan keverednek. A hagyományos magyar ízvilágtól az étterem nem szakadt el, ugyanakkor az ételek készítésében, tálalásában a modern konyhatechnikák is helyet kapnak. Együtt él jelen és múlt az enteriőrben, az ízekben, a színvilágban, a harmonikus környezetben. Igazi romantikus hangulat árad a sokat látott falakból.

S akkor még ki sem pillantottunk az ablakon, ahol nyáron a Városligeti-tó látványa, télen a korcsolyázók népes társasága fogad. A háttérben Budapest kétségtelenül egyik legszebb épülete, a Vajdahunyad vára csúcsosodik impozánsan. Amikor napnyugtakor a külső világítás felkapcsol, a kilátás egészen varázslatos, mintha a legromantikusabb mesék kellős közepébe csöppennénk bele.

Gondos tervezés

De vissza az ételekhez, hiszen elsősorban kóstolni érkeztünk, nem bámészkodni. Őszintén szólva még az is újdonságként hatott számunkra, hogy a menü évszakonként változik. Pedig így van. S ahogyan megtudtuk, az étlapot megtervezni csöppet sem egyszerű feladat. Nagyon körültekintő és hosszas munka előzi meg mindazt, amit a vendégek az étlapon látnak.

Vendéglátóink elmesélték, idén a menü összeállítása a megszokotthoz képest is komolyabb tervezési feladatot igényelt, hiszen a jelen gazdagási körülmények között lehetetlen hónapokra előre számolni az alapanyagokkal. Valójában a következő héten sem biztos, hogy a rendelések akadálytalanul megérkeznek. Egyetlen étteremnek sem könnyű most a helyzete, az emelkedő beszerzési árak mellett az energiaköltségek is rendkívüli mértékben növekednek.

A Városliget Caféban úgy szolgálják ki a megszokott magas minőségben a vendégeket, hogy közben az ételek árai ne ugorjanak az egekbe, s a látogatók a jövőben is szívesen térjenek be hozzájuk akár vasárnapi ebédre, vagy csupán egy kávé, tea és sütemény mellett beszélgessenek. Az elégedettség számukra a legfontosabb visszajelzés. S mindent meg is tesznek érte.

Téli ételek, ízek és zamatok

Előétel válogatással kezdtük a kóstolót, amelyen bivalymozarella sóban sült céklával, lazactatár avokádóval, gyömbéres kacsamell citrusokkal, kacsamáj paté savanyított zöldségekkel szerepelt. Annak ellenére, hogy előre nem jeleztük a laktózintoleranciát, a konyhában pillanatok alatt megoldották, hogy ne maradjunk ki semmi jóból. Természetesen ez a fajta rugalmasság nemcsak nekünk szólt, bármelyik vendégük kérését igyekeznek mindenkor körültekintően kezelni és teljesíteni.

A menüsor következő részében négyféle leves közül választhattunk: sütőtökkrémleves, Jókai bableves, házi húsleves daragaluskával és tradícionális marhagulyás. A húslevest kóstoltuk meg, s nem csalódtunk, valódi békebeli ízeket kanalazhattunk.

Felejthetetlen ételválaszték

A főételek közül valamennyit megkóstolhattuk, ami azért is volt szerencsés, mert a pazar kínálatból képtelenség lett volna egyetlen ételt választani. Rizstésztába tekert párolt zöldségek indította a főételek sorát. S noha ez a különlegesség nem hagyományos magyar fogás, ízvilágában egyáltalán nem lógott ki a sorból. Az étlapra elsősorban azért került fel, hogy a vegan, vegetáriánus, illetve a laktóz- és/vagy gluténérzékeny vendégek is választhassanak egy igazán finom főételt, és jóllakottan állhassanak fel az asztaltól.

A főételek sorát roston sütött harcsa követte, melyet paszternákpürével és pórés fekete rizssel tálaltak fel. Ezt a pompázatos ételt csak egyszer kell megkóstolni, hogy onnantól a halételekről ne csupán a karácsonyi ponty vagy a halsütők hekkje jusson az eszünkbe. Mennyei és felejthetetlen ízvilág, szemet gyönyörködtető tálalásban.

Ezt követőenr érkezett az újabb főétel, a ropogós kacsacomb párolt káposztával, stircelt burgonyával és borban párolt almával. Már az első falatot követően megszavaztuk volna ezért a csodáért a chéfek különdíját. Falatozás közben azt is megtudhattuk, az egyszerre omlós és ropogós kacsacomb titka az alacsony hőmérsékleten (80-100 fok) és egész éjszakán át tartó sütésben rejlik.

A lassan sült báránycsülök serpenyős zöldségekkel szintén omlós és vajpuha volt, hiszen a kacsához hasonló eljárással készült, ahogyan az ökörpofa vadasan, szalvétagombóccal is. Mesésen finom ételek, amelyek minden ízlést kielégítenek.

Pompás desszertek

A főételeket követően úgy éreztük, egyetlen falatot sem tudnánk már megenni, annyira jól laktunk, de ez csupán addig tartott, amíg az asztalra nem került a csodálatos desszertválogatás. A Városliget sacher és a pisztáciás fehércsokis torta, az epres és citromos túródesszert, illetve a vegan gesztenye mousse a legpatinásabb cukrászdákban is valódi különlegességnek számítanának.

Igazából nincsenek szavak, amelyek pontosan leírnák az ízélményt. Ezeket a cukrász remekműveket egyszerűen muszáj megkóstolni. S ami még csodálatra méltóbb – és egészen biztosan élünk a lehetőséggel –, hogy a Városliget Caféban rendelhetünk elvitelre is a pompás süteményekből. A vásárlási szándékot ugyanakkor érdemes legalább egy héttel korábban jelezni.

Nemcsak vacsorázni, ebédelni, kávézni lehet az étteremben, hanem céges és magánrendezvények szervezését, lebonyolítását is vállalják. Aki igazán romantikus esküvői helyszínben gondolkodik, ne keressen tovább, hiszen ez az étterem a tökéletes választás.

Nagyon jó szívvel ajánljuk a Hősök tere közvetlen szomszédságában található Városliget Cafét mindenkinek. S egyúttal hálásan köszönjük az együtt töltött időt és élményt.

Ezek is érdekelhetnek

Friss