A hagyományos ételek (hal, malac, fokhagyma, mákos tészta, dió, méz) fogyasztása és a karácsonyi asztallal kapcsolatos egyéb rituális cselekedetek, mind a múltban, az antik hagyományokban gyökereznek: a következő évi bőség és egészség elnyerését szolgálják.
Ezért egyél gubát és malacot!
A karácsony esti és az ünnepek alatt fogyasztott étkek közül a hagyomány szerint a mákos tészta vagy mákos guba az elfogyasztójának jó házasságot jelent, a dióból jövendölni lehet, az alma pedig a család összetartozását jelképezi.
Malacot is szívesen tettek anno a karácsonyi asztalra, ugyanis a malac előre túr, elősegíti a szerencsét, míg a szárnyasból készült ételeket kerülték, mert a tyúk hátrafelé kapar, ami nem jó előjel a jövő szempontjából. A városokban azonban kedvelt és elterjedt szokás volt karácsonykor pulykát enni, ahogyan ez már korábban a tengerentúlon, majd az angol családoknál hagyománnyá vált.
KLASSZIKUS KARÁCSONYI ÉTREND 1940-BŐL
December 22-én
Ebéd: borjúcsontleves, szardellás borjúszelet, spagetti-körítés, szerelmeslevél.
Vacsora: magyarsonka tormával, sajt, vegyes kompót.
December 23-án
Ebéd: velőtáskaleves, káposztáskocka, gyümölcs.
Vacsora: tea, szardellás vajaskenyér, oroszhal, gyümölcs.
December 24-én
Ebéd: Halikraleves, mákosmetélt.
Vacsora: borleves kockára vágott pirított zsemlyével, rántott harcsa, velissaláta, diós- és mákospatkó, gyümölcs.
December 25-én
Ebéd: pulykaaprólék-leves májgaluskával, pulykapecsenye, sültburgonya körítés, vegyes saláta, faágtorta.
Vacsora: hideg pulykasült, ecetes paprika káposztával töltve, sütemény, gyümölcs.
December 26-án
Ebéd: tyúkleves finommetélttel, makarónipudding, a hús átsütve, szeletekben sült burgonyakörítés, cékla és uborka, diós-, mákostekercs.
Vacsora: malackocsonya ecetes tormával, vegyeskompót, sütemény.
December 27-én
Ebéd: borsópüréleves, sajtosmetélt.
Vacsora: rakott karfiol, vegyes sajt, gyümölcs.
December 28-án
Ebéd: zöldségleves, párolt felsál, lencsefőzelék, alma pongyolában.
Vacsora: meleg sonkacsülök tormával, gyümölcs.
December 29-én
Ebéd: tejfeles petrezselyemleves apró burgonygombóccal, libaháta sütve, sült burgonya, ecetes uborka, piskótatekercs.
Vacsora: disznófejsajt ecettel és hagymával, vegyeskompót.
December 30-án
Ebéd: bableves füstölthússal, káposztásrétes.
Vacsora: tea, burgonya héjában főzve, vajjal, sajt, gyümölcs.
December 31-én
Ebéd: kalarábéleves, paraj, bundáskenyér, alma.
Vacsora: malackocsonya ecetes tormával, bőrös sertéskarajsült, burgonya, paprikasaláta, aprósütemény, vegyes kompót.