Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Porchetta, a töltött göngyölt császárhús

210 perc
bonyolult
költséges
8 adag

Elkészítés

  1. Előkészítjük a friss zöldfűszereket. A zsályaleveleket leszedjük a száráról, a rozmaring- és kakukkfűágakról szintén leszedjük a leveleket, ezeket durvára vágjuk, majd egy tálkába helyezzük. Fokhagymanyomó segítségével hozzányomjuk a fokhagymát, öntünk rá olívaolajat és a száraz fehérbort, az egész pácalapot alaposan összekeverjük.
  2. Következik a hús előkészítése. Ha a hentesnél egyben vesszük meg a császárhúst, akkor a felénél hosszában a bőr mentén félbevágjuk, de nem végig, csak annyira, hogy kinyitható legyen a felület.
  3. A hús bőrét kés pengéjével kapargatva kicsit fellazítjuk, majd a bőrére fektetjük, szétnyitjuk, és a vastagabb részt 4-5 centiméteres távolságonként késsel beirdaljuk.
  4. A boros, zöldfűszeres pácot kézzel masszírozva egyenletesen eloszlatjuk a hús felületén (ha van időnk, ilyenkor pihentethetjük a húst 1-2 óráig), ezután alaposan sózzuk, borsozzuk.
  5. A szűzérmét külön megsózzuk, a császárhús végétől 8-10 centiméterre helyezzük, majd szép egyenletesen, szorosan elkezdjük felgöngyölni. Egy konyhai madzagból annyi és akkora darabot vágunk, ami bőven körbeéri a hústekercset.
  6. A felgöngyölt tekercset egyenlő távolságra, szorosan összekötjük, hajósok előnyben, nyolcas szorító csomó tökéletes megoldás a szoros rögzítéshez, a madzagok felesleges részét levágjuk.
  7. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tekercs bőrös részét olívaolajjal bedörzsöljük, és alaposan sózzuk, majd az egészet alufóliába tekerjük, és a fólia felületét villával körbeszurkáljuk, hogy sütés közbe a gőz távozzon.

  8. A betekert húst rácsra helyezzük, ezt a rácsot egy tepsire, és aláöntünk 3-4 dl vizet, ennek a mennyiségnek a fele lehet száraz fehérbor is. Sütőbe helyezzük, és kilónként egy óráig sütjük.

  9. Ha az idő letelt, a húsról óvatosan eltávolítjuk a fóliát, a bőrt nagyobb szemű sóval ismét megsózzuk, spriccelhetünk rá ecetes vizet is, ez is segít abban, hogy a bőr ropogós legyen. A sütő hőmérsékletét 220 fokra emeljük, és 20-30 perc alatt ropogósra pirítjuk a sertés bőrét.

  10. Az elkészült porchettát tálalás előtt fél órát pihentetjük.

Nézd meg videón, hogyan készül a porchetta, a töltött, göngyölt császárhús!

Ezek is érdekelhetnek

Friss