Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött káposzta kis csavarral: tegyél kukoricadarát a töltelékbe, meg fogsz lepődni a végeredményen!

default user icon
MME
A töltött káposzta tipikusan az az étel, amit minden család elkészít karácsonykor. Azon, hogy milyen húsból és káposztából kell készülnie a hagyományos töltött káposztának, lehet vitatkozni, de teljesen felesleges. Minden recept tökéletes a maga nemében, a lényeg pedig minden esetben a végeredmény.

Vannak ételek, melyek egyszerűen nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. Ilyen fogás a töltött káposzta is. Gondoltad volna, hogy ezt az ízig-vérig magyaros fogást a törököknek köszönhetjük? Elődje, a káposztás hús receptje már egy 17. századi szakácskönyvben is szerepel: a felaprított húst töltötték zöldséglevélbe török szokásnak megfelelően. A töltött káposzta első magyar leírása 1695-ben jelent meg: a recept szerint marhahúsból készült, és a hagyományos magyar konyha fűszerei mellett gyömbérrel, borral és sáfránnyal ízesítették.

Bár a töltött káposzta húsétel, böjtös, azaz húsmentes változatai is ismertek. Ilyenkor gombát, kukorica-, árpa- esetleg köleskását tesznek töltelékként a káposztalevelekbe.

A kukoricadarával dúsított változat a húsimádóknak is tökéletes, és azoknak is egészen biztosan ízleni fog, akiknek picit erős a sertéshús íze. 

HOZZÁVALÓK:

Az alaphoz:

  • 40 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 csipet őrölt babérlevél
  • 1 csipet őrölt majoránna
  • 1 l zöldségalaplé
  • 2 evőkanál zsír
  • bors

A töltelékhez:

  • 40 dkg darált hús
  • 8-10 savanyúkáposzta-levél
  • 5 evőkanál kukoricadara
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál füstölt őrölt pirospaprika
  • bors

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. Először a tölteléket készítjük el. Meghámozzuk és lereszeljük a vöröshagymát, majd összekeverjük a darált hússal és az áttört fokhagymával.
  2. Ízesítjük a masszát sóval, borssal, kevéske füstölt pirospaprikával, végül beledolgozzuk a kukoricadarát és az egész tojást is.
  3. A savanyított káposztaleveleket kiterítjük, kivágjuk a középső vastag eret, ezzel ketté is vágjuk a leveleket. Mindegyikre teszünk tölteléket, felcsavarjuk.
  4. A húsos szalonnát apró kockákra vágjuk, kevés zsiradékon egy nagy lábasban kipirítjuk.
  5. Rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát, átlátszóra dinszteljük, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és azzal is egy percig sütjük. Levesszük a tűzhelyről, hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát.
  6. Visszatesszük a tűzhelyre, beleforgatjuk a savanyú káposztát, ráöntjük a zöldségalaplét, hozzáadjuk a paradicsompürét és a fűszereket (só, bors, őrölt kömény, majoránna, babér), jól összeforgatjuk. Óvatosan ráhelyezzük a töltelékeket, lefedjük, és 40-45 perc alatt készre főzzük.

(Borítókép: Vidék íze magazin)

Ajánljuk még:

 

 

 

 

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss