A görögök fokhagymával és paradicsommal készítik, a végeredményt pedig érdemes némi feta sajttal feldobni. Én 30 éve csinálom ezt a változatot január elsején, és a barátaim ugyanennyi ideje megjelennek a lakásomban évről-évre, annyira imádják!
Ez a változat gyorsan elkészül, jól melegíthető, kevés vele a munka, könnyű belőle nagy mennyiséget csinálni, glutén és húsmentes, fetasajt nélkül pedig tökéletes vegán fogás.
Hozzávalók(8 fő részére):
- 50 dkg lencse
- 1 közepes fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 1 ek sűrített paradicsom
- 1 kis szál répa
- 1 kis cikk zeller
- 3-4 dl alaplé (ha vega vagy vegán vagy, használj zöldségalaplevet)
- 1-2 ágacska rozmaring
- 3-4 babérlevél
- 4 ek olívaolaj
- Só, bors
A tálaláshoz:
- 25 dkg fetasajt
- extraszűz olívaolaj
Elkészítése:
1. Áztasd a lencsét 2 órán át hideg vízben.
2. Vastag fenekű lábasban, kevés olívaolajon fonnyaszd meg az apróra vágott hagymát, és amikor már üveges, tedd rá a vékonyra felkarikázott fokhagymát. Párold további 2 percig.
3. Dobd mellé a lencsét, a megtisztított répát, zellert, fűszereket, paradicsomkonzervet, pürét és alaplevet. Itt két módszer közül választhatsz. Vagy beteszed 150 fokos sütőbe az ételt és megsütöd, vagy lassú lángon rotyogtatod a tűzhelyen, míg meg nem puhul. Ha nagyon sűrű lenne, önts hozzá egy kis vizet, de vigyázz, ne legyen túl híg, így inkább levesebb folyadékkal kezdd a főzést és közben adagolgasd az alaplevet hozzá, mint hogy túlvizezd!
4. Sózz, borsozz! Ha a lencse megpuhult (max. 40 perc főzve, sütőben hosszabb idő, akár 2-3 óra is lehet), tálald a fetasajttal és önts rá kevés extraszűz olíva olajat is, az íze kedvéért.