Nem múlthat el a karácsony az örök klasszikus, vagyis bejgli nélkül. A családi összejöveteleken a desszertversenyt persze mindig a nagyiféle változat nyeri, ami utánozhatatlanul finom. Most eláruljuk, mi a titka!
A bejglikészítésnek megvannak a maga trükkjei, amitől márványos és ropogós lesz kívül, vagy amitől nem reped ki, nem folyik ki a töltelék és így tovább. A hagyományos, nagyiféle receptben pedig egy titkos összetevő garantálja, hogy omlós és puha lesz a tészta. Maradékmentő ötletre biztosan nem lesz szükség…
Bejgli, ahogy a nagyi készíti
Hozzávalók (3 rúdhoz):
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 12 dkg fagyos vaj
- 8 dkg fagyos zsír
- 2 db kicsi vagy 1 db nagy tojássárgája
- 1 csipet só
- 3 dkg porcukor
- 1,5 dkg élesztő
- kb. 1 dl tejszín (amennyit felvesz a tészta)
- 1 db tojás a kenéshez
A töltelékekhez:
A mákoshoz:
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 1 csipet reszelt citromhéj
- kb. ½ dl tej
A dióshoz:
- 25 dkg dió
- 15 dkg porcukor
- 1 csipet reszelt narancshéj
- kb. ½ dl tej
A gesztenyéshez:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 1-2 ek. rum
- pár szem aszalt áfonya (vagy mazsola)
Elkészítése:
- Összemorzsásítjuk a lisztet a fagyos vajjal és zsírral. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a csipet sót, a porcukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt. Beleöntjük a tejszínt is, és összegyúrjuk, szép simára kidolgozzuk. Három cipót formázunk belőle. Egyesével átlátszó fóliába csomagoljuk, és hűtőszekrénybe tesszük legalább egy éjszakára.
- Érdemes még előző nap a töltelékeket is elkészíteni, mert azoknak is jó hidegnek kell lenniük a bejgli összeállításánál. A darált mákot összekeverjük a porcukorral és a citromhéjjal, lábasba öntjük, adunk hozzá egy kis tejet, és felfőzzük. Annyi tejet adunk hozzá, hogy a végeredmény egy sűrű, éppen csak kenhető massza legyen. Ugyanígy járunk el a diós töltelékkel is, ehhez valószínűleg kevesebb folyadék kell. A gesztenyemasszát kikeverjük egy kevés rummal, beleforgatjuk az áfonyát (vagy a mazsolát).
- A sütés napján enyhén lisztezett deszkán egyesével téglalap alakúra nyújtjuk a tésztacipókat. Egyet megkenünk a mákos töltelékkel úgy, hogy körben egy-egy centi üres maradjon. A két végét felhajtjuk, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ugyanígy megtöltjük diós és a gesztenyés bejglinket is. Sütés közben nőni fognak, nem szabad túl közel rakni egymáshoz a rudakat.
- A villával fellazított tojássárgájával lekenjük a tetejüket, és hűtőszekrényben fél óráig pihentetjük. Utána elővesszük, rákenjük a villával felvert fehérjét, és most már a konyhapulton, szobahőmérsékleten hagyjuk állni ismét fél órát. Végül villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük, körülbelül fél óra alatt.
+1 Tipp
A friss bejgli tésztája még törik. Ám ha hagyjuk teljesen kihűlni, majd alufóliába csomagoljuk, és így is hagyjuk állni pár napot, utána már könnyen tudunk szép, egyenletes szeleteket vágni belőle.
(Borítókép: Vidék íze magazin)