Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha nem így tárolod a tojást, komoly betegséget kockáztatsz

Tojás szinte mindenki otthonában található, ugyanis az egyik legsokoldalúbb alapanyag. Könnyű, változatos reggeli is készülhet belőle, de főételek, sütemények és mártások fontos összetevője is.

Az egészséges, változatos étrendet követők konyhájában biztosan található tojás, ugyanis rendkívül jó tápértékű alapanyag, amiből rántotta, omlett, tükör- vagy főtt tojás is készülhet, ami zöldségekkel és pirítóssal kiegészülve igazán kielégítő reggeli, vagy éppen vacsora lehet. A tojás nélkülözhetetlen alapanyaga a jó piskótának, de nem hiányozhat egyes kelt tésztákból, rakott ételekből, fasírtokból sem.

A tojás könnyen megbetegíthet

Annak érdekében, hogy a tojás ne okozzon ételmérgezést, és az íze, valamint az állaga se veszítsen a minőségéből, érdemes megfogadni egy-két tanácsot. Az idehaza is ismert gasztronómiai újságíró, Mary Berry szakácskönyve kitér arra is, hogyan és milyen praktikákkal lehet megőrizni a tojás frissességét.

Megosztja az embereket, hogy a hűtőben vagy éppen a hűvös kamrában kell-e tárolni a tojást. Mary Berry szerint a tojásokat a dobozukban, és a hűtőben érdemes tartani, távol minden olyan ételtől, aminek erős, intenzív az illata, ugyanis a tojás a vékony héjon keresztül könnyen magába tudja szívni a hagyma, a már kész ételek aromáját.

A szakértők is úgy vélik, a hűtőben van a tojás helye

Jenny Kelly élelmiszerhigiénia szakértő szerint a tojásokat a lehető leghamarabb a hűtőszekrénybe kell tenni és nem szabad a hideg tojásokat sokáig meleg helyen tárolni, majd ismét visszatenni a hűtőbe. A hőmérsékletingadozás hatására ugyanis lecsapódik a pára a tojások héján, ez pedig a baktériumok elszaporodásához vezethet.

Sylvia Anderson élelmiszerbiztonsági szakértő szintén a hűtő mellett érvelt. Anderson szerint a tojásokat 0 és 5 Celsius-fok közötti hőmérsékleten kellene tárolni, ez ugyanis az a tartomány, amelyen megakadályozhatjuk a baktériumok elszaporodását, és lassíthatjuk a romlási folyamatokat. Érdemes azonban ügyelni arra, hogy a hűtőben lévő hőmérséklet állandó legyen, ugyanis a gyakori, és hosszan tartó ajtónyitogatás páralecsapódáshoz vezethet, ami szintén segíti a baktériumok megjelenését.

Fordítsd fejjel lefelé a tojásokat!

Az Origo Táfelspicc cikke szerint nem mindegy, hogy a tojásokat milyen pozícióban tároljuk. Mary Berrynek erre is van egy praktikája: az újságírónő a tojásokat megfordítva, azaz a csúcsos résszel lefelé teszi a dobozba, így a sárgája középen marad.

Nemcsak a tojásban, a héján is megjelenhet a szalmonella

A tojás az egyik legveszélyesebb alapanyag a konyhában, amelyben megjelenhet a szalmonella. A héján és a tojás belsejében is megtalálható a szalmonella. Legalább 70 Celsius fokon kell főzni, sütni, hogy a baktériumok elpusztuljanak. Ha hidegtálhoz, vagy majonézhez használod fel a tojást, akkor pedig ajánlatos fogyasztásig a hűtőbe tartani az ételt.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss